Anny Bert: Winkelen in coronatijden

Ik weet het ! Je denkt al meteen aan WC-papier. Heb je dat al lang, sinds je kindertijd, die afwijking ? Was je ook een van hen die urenlang stonden aan te schuiven voor AH en stapje na stapje, duwend en stoppend dan toch een halve dag later eindelijk met hun kar in Aldi belandden ? Of wippen de rollen bij elke kast die je opentrekt, verwijtend voor je voeten ? Nu goed ? grijnzen ze. Je h ébt nu voorraad voor maanden en de lockdown kan voor jou niet rap genoeg aflopen.

Aan pasta moet je al evenmin denken als je droomt van de ontgrendeling van de winkels. Je hebt genoeg soorten in huis gehaald om alle maffiosi van ondervoeding te redden, of ze nu tot de Camorra of de Cosa Nostra of de ‘Ndrangheta behoren. Waarom zit je dan zo geilend te wachten op dat groen licht dat de winkels na weken vergrendeling weer opengooit ?

Gaat het om te delicate, intieme aankopen waarover je aan de telefoon niet durfde te praten met iemand die van overheidswege, lees de burgemeester, alle 80-jarigen in opperste bezorgdheid moest bellen om te informeren of die hulp nodig hadden en hoe ze die lockdown “gingen” aanpakken. Dat informeren gebeurde echter pas op 5 mei als die 80-jarigen zich van dag één, 13 maart, in alle bochten moesten kronkelen om een oplossing te bedenken voor hun pillen en een klein lichtbruin gesneden broodje en een wandeling met hun Bijou en een mis-en-plis op zaterdag.Mozes had nooit zo veel werk gehad om een planning uit te dokteren voor zijn 10 Geboden, als de oudjes tussen 13 maart en 5 mei. Maar het telefoontje kwam er. Dank je, stad Zottegem !

Zat je al die tijd zo verveeld met die aankoop van een groot pak inlegkruisjes, een aankoop die je niet aan je buurvrouw durfde op te dragen ?Of gaat het om een exclusieve collectie inlegkruisjes met muziek ? Eine kleine Nachtmusik, bij 2 drupjes, wat betekent : nog tijd zat. Klinkt de Lente uit de Vier Jaargetijden dan waarschuwt je Teno Lord voor 8 drupjes. Weerklinkt de Bolero echter, dan moet je dekking zoeken. Zou het zoiets kunnen zijn, een maidentrip naar Erotica in de Hoogstraat ?

Ik weet het. Acht weken lockdown heeft je silhouet aardig aangepakt. Nog rechtstreeks een confrontatie aangaan met je eigen contouren in een spiegel, heb je goed kunnen vermijden. Een groot badlaken over elke onthullende en waarschuwende spiegel is een eenvoudige oplossing. Maar die nachten ! En die schaduwen op je witte muur als je naar de badkamer schuift. De Sandemanreclame, schrik je je rot. Wat komt die hier doen ? Die komt helemaal niets doen. Dat deed jij : dat pralientje bij de koffie na het eten, het portootje vóór het eten, het ijsje in de namiddag met een spuitje slagroom of een pannetje gesmolten chocolade en wat het vooral zo dramatisch en zelfvernietigend maakt, is het feit dat je al wat lekker is in een verkleinwoord giet. Dat maakt de zonde minder tragisch. Daarvoor is maar één vorm van genade : een pashokje induiken voor een ruimere bloes en broek   van een maatje of zelfs twee maatjes meer.

Kan het zijn dat je zo smachtend uitkijkt naar die heropening van de winkels omdat je voeten in die weken lockdown zo zijn gaan krimpen met wel een aangroei van rimpels, spataderen, eelt, premature eksterogen, nagelschimmels, hallux valgus, ouderdomsvlekken, kortom, genoeg om vinkjes te plaatsen naast schoenenwinkel en pedicure en apotheker en parfumerie, afdeling nagellak, en dermatologe en kinesiste ? Misschien kan jij de economie wat nieuw leven inblazen door ze allemaal eens op te zoeken omdat je voeten zo gezwollen zijn na al dat ophokken. “Kussens ! Ik zoek kussens ! Waar vind ik die, oma ?” “Hier, ze hangen hier over mijn schoenen, kindje!”

Zelfs de complottheorie rond dader van het Covid-19, China, is stilaan een eigen leven gaan leiden en zal je koopgedrag bepalen.

Nogal wiedes, zouden onze noorderburen zeggen. Je bloes in crêpe de Chine heb je in repen verknipt. Je Chinese theepot sneuvelde tegen je garagemuur. Je pekineesje bracht je naar het asiel. Je rode kimono met draken erop, gelukkig geen vleermuizen, ligt klaar bij spullen voor Ommekaar. En de meeneemchinees heb je zeker afgezworen sinds je het filmpje hebt gezien hoe Ilva op het Chinese platteland in alle vroegte de dode kippen gaat ophalen, voor Europa.

Maar wat maak ik me nu zorgen om je ongeduld om winkels in te duiken na 2 maanden lockdown. Ga ! Zottegem heeft nog wat meer dan bloezen en schoenen en inlegkruisjes ! Pak je sjaal beet en knoop hem over neus en mond. Niet zo spannend. Je slaat blauw uit. Trek je schoenen aan die te krap zijn of te ruim en stap in de juiste richting naar je bloes in crêpe Georgette en naar je theepot made in Slovenia.

Het wordt geen zakenreis. Het wordt geen plezierreis. Het wordt een vlucht, een ontsnapping uit Alcatraz, de broer van Corona.