Zottegem hijst regenboogvlag tegen homo- en transfobie

Normaal wappert ieder jaar rond deze tijd de regenboogvlag aan de gevel van het Zottegemse stadhuis. Omdat dit nu niet kan wegens schilderwerken aan het gebouw, heeft burgemeester Jenne De Potter de veelkleurige gestreepte vlag (zie foto) ditmaal gehesen aan het stedelijk Administratief Centrum Sanitary.

Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie dertig jaar geleden, op 17 mei 1990, homoseksualiteit op de internationaal gehanteerde lijst van ziektes officieel schrapte als psychische aandoening, gaat die datum jaarlijks door als Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Op die dag wordt extra aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en haat tegenover homoseksuelen en transgenders. Normaal (lees: in niet-coronatijden) is 17 mei tevens de slotdag van het veertiendaagse Pride Festival en worden er wereldwijd rond die tijd acties gevoerd om solidariteit met homoseksuelen en transgenders te tonen.

Bij ons roepen ieder jaar de vzw çavaria en de vijf Vlaamse Regenbooghuizen steden en gemeenten op om de regenboogvlag, voor de homobeweging het symbool van diversiteit, te hijsen. Ook Zottegem neemt dus aan deze symbolische actie deel: “Zottegem is een inclusieve stad waar iedereen vrij zichzelf kan zijn, in alle aspecten van het leven. Dus ook op vlak van seksuele ori ëntatie en genderidentiteit. Overigens is die diversiteit net een verrijking voor onze gemeenschap,” verduidelijkt burgemeester Jenne De Potter.