‘Eerste schooldag’ in het Sint-Barbaracollege

18 mei gisteren, en toch was het de ‘eerste schooldag’ in het Sint-Barbaracollege in Zottegem. Zowel in de Heilig Hartafdeling als de afdeling Trapstraat werden de leerlingen welkom geheten na twee maanden lockdown.

“Gedisciplineerd werd afscheid genomen, een temp-check ondergaan en de kiosk van “Handige Harry” bezocht om de handen te reinigen”, zegt directeur Marc De Grootte. “Na dit vaste ritueel werd de vaste ‘bubbel’ op de speelplaats opgezocht om daar de klasgenootjes en leraars te ontmoeten na meer dan twee maanden ophokonderwijs. Het werd een ietwat onwennig maar toch warm weerzien van de schoolvriendjes, een intens moment. Eenmaal in de klas werd honderduit vertelt over de voorbije periode. De vragen bleven maar komen: “Wat vond je leuk aan het thuiswerken? Wat was je lievelingsplekje? Heb je sportieve dingen gedaan?…” Een bijzondere foto met de favoriete knuffel of huisdier van de voorbije tijd kreeg een speciaal plekje in de klas. De foto’s worden de komende tijd gebruikt om de praten over de lange periode van huisonderwijs. Naast het kennis nemen met de contactcirkel 1,5 m op de speelplaats werden ook 1,5m-begroetingen afgesproken en ingeoefend: zwaaien, squatten, dabben, glimlachen, duimen, knipogen, salueren, hartjes stretchen, verrekijkerlook,… De eerste schooldag hebben we vooral de leerlingen op hun gemak gesteld. Werk gemaakt van een ‘warm welkom’, basisrust, veiligheid en vertrouwen als voorwaarden om thuis te komen… het smaakt naar meer.”