150 jaar oud Klooster van de Arme Klaren moet wijken voor appartementen.


Geraardsbergen. Het leegstaande klooster van de Arme Klaren — gelegen in het centrum van Geraardsbergen — wordt gesloopt. Op de site in de Penitentenstraat worden zestien appartementen opgetrokken. Gezien de beperkte oppervlakte, zal er waarschijnlijk in de hoogte worden gebouwd. De nieuwbouw is een project van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek. Een aantal bewoners reageert ontgoocheld.

In 1846 vestigden de Arme Klaren zich in de Penitentenstraat in Geraardsbergen. Meer dan anderhalve eeuw later, in 2002 verlieten de laatste kloosterzusters het pand. Het gebouw stond sindsdien leeg en was zwaar verwaarloosd. Heel wat inwoners van de Oudenbergstad brachten eieren naar de clarissen in het klooster in ruil voor een gebed voor zonnig weer.

Een tang op een varken…
‘Een flink deel van de gevels van de Penitentenstraat is geklasseerd. Liefst dertien huizen zijn opgenomen in de Inventaris van Onroerend Erfgoed. Het leegstaand klooster van de Arme Klaren was niet opgenomen, maar paste qua stijl wonderwel in de omgeving, dit in tegenstelling tot de nieuwbouw’, laat een bewoner ons weten.

Een aantal bewoners tekenden bezwaar aan: ‘We zijn niet tegen nieuwbouw in de stad, maar als dit ondergewaardeerd stukje erfgoed met de grond moet wijken, bouw er dan een project dat zich harmonieus integreert in de omgeving.’ De bewoners hebben schrik dat het project qua stijl als een tang op een varken is met de rest van de Penitentenstraat.

Ronse als voorbeeld
‘In Geraardsbergen zijn er intussen al heel wat waardevolle gebouwen afgebroken. Waardevolle gebouwen moeten wijken voor appartementsgebouwen’, gaat de bewoner verder. ‘In Ronse zijn ze erin geslaagd om een stad op mensenmaat te maken, waarbij men oude elementen op een prachtige manier heeft weten te integreren. Er is uiteraard nieuwbouw maar dat is in harmonie met de rest van de stad. In Ronse is er een beleid. Mensen kunnen diverse fondsen aanspreken en er zijn tevens opwaarderings- en gevelpremies aan te vragen. Iedere woning ziet er heel verzorgd uit. Daar zou men in Geraardsbergen beter een voorbeeld aan nemen.’

Julien Borremans