Vijf aanhoudingen in onderzoek internationale drugshandel


Geraardsbergen/Steenhuize. Naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar internationale drugssmokkel door de Federale Gerechtelijke Politie werden de afgelopen dagen meerdere huiszoekingen uitgevoerd in o.a. Deftinge, Steenhuize, Nederbrakel en Geraardsbergen. De politie kreeg daarbij steun van de DVI — Disaster Victim Identification — en van de Civiele Bescherming. Het huis in Brakel en de vroegere fietsenzaak in Steenhuize van L.V.M. werden doorzocht. Daarbij werden zes verdachten voor verhoor opgepakt. Vijf van de zes opgepakte verdachten blijven aangehouden en verschijnen vrijdag of volgende week vrijdag voor de Raadkamer.

Een regen van kogels en granaten
Het onderzoek zou zich toespitsen op L.V.M. uit Brakel die de spil in het onderzoek zou vormen. De éénenvijftigjarige man is zeker geen onbesproken figuur en sleept een gerechtelijk verleden met zich mee. Zo moest hij zich in 2002 voor de rechter verantwoorden omdat hij een semiautomatisch geweer op een caf é leegschoot, nadat hij er met zijn maat aan de deur werd gezet.

Een paar jaar geleden werd L.V.M. en zijn familie in een aantal aanslagen geviseerd. Zijn fietsenzaak ‘Best Bike’ in Steenhuize aan de Brusselbaan kreeg toen een kogelregen en aantal granaten te verwerken. Tevens werd er om €100.000 aan fietsen gestolen en werd zijn priv éwoning in Nederbrakel ook onder vuur genomen. In het tuincentrum van zijn ouders in Ophasselt werden negen tuinhuizen in brand gestoken.

Vijf verdachten verschijnen voor de Raadkamer
Dinsdag viel de Federale Gerechtelijke Politie om 5 uur ’s morgens met veel machtsvertoon in de locaties van L.V.M. in Brakel, Lierde, Herzele en Geraardsbergen binnen.   In totaal werden 37 wagens — waaronder oldtimers en luxewagens — 87 motorfietsen en flink wat geld in beslag genomen. In meerdere banken werden kluizen onderzocht. Van de zes personen die voor verhoor werden opgepakt, werden er 2 aangehouden.

Gisteren gingen de huiszoekingen gewoon verder. De politie kreeg daarbij de steun van de DVI — Disaster Victim Identification — en van de Civiele Bescherming. Het huis in Brakel en de vroegere fietsenzaak in Steenhuize van L.V.M. werden doorzocht. Uit goede bron werd vernomen dat de huiszoekingen heel grondig verliepen. ‘Iedere steen in de panden wordt bij wijze van spreken omgekeerd. De speurders zijn op zoek naar mogelijks verborgen plaatsen waar drugs en andere zaken liggen opgeslagen. Gevreesd wordt dat er misschien ook wel explosieven aanwezig zijn’, laat een buurman ons weten.

Vijf van de zes opgepakte verdachten blijven aangehouden en verschijnen vrijdag of volgende week vrijdag voor de Raadkamer. Het is niet meteen duidelijk of er drugs werd gevonden.

Julien Borremans

Vijf aanhoudingen in grootschalig onderzoek naar internationale drugshandel