Fietsroute rond Gavere, Valeirroute 42 km, bewegwijzerd met 6 kante borden.

Men vertrek aan de groene poort op de markt te Gavere. het is een lus fietsroute en kan in feite kan men vertrekken op ieder punt op de route. Landelijke en rustige fietswegen, men geniet van vergezichten en stilte gebieden. https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/2635090/recreatieve-fietsroute/valeirroute

De eigenlijke vertrekplaats is de markt van Gavere, deze wordt beheerst door het fraai ogende in Normandische stijl opgetrokken landhuis dat als huidig gemeentehuis door het leven gaat.Maar ook “Valeir van de Moart” en “Flupke Fonteine” houden een oogje in het zeil. In het voortuintje van het gemeentehuis houdt met versteende blik een stoere, kijkende krijger de wacht. Deze Gentse krijger kreeg spontaan de volksnaam “Valeir”. Vandaag staat Valeir voor elke Gavernaar en is hij als dodenmonument nog een tastbare herinnering aan de Slag bij Gavere. Valeirke is een Gaverse streekproduct en worden gepromoot door de Confr érie van de nonkels en tantes van Valeir.

Sculptuur (Marc Leyman)De sculptuur in Gavere is in plaatstaal. Hij toont de natuur hier in zijn kern vorm, hij kleedt de natuur uit tot op de wortel. Daardoor krijgt men een spel van lijnen en verschillende vormen.

Burchtmonument
Dit burchtmonument herinnert aan de waterburcht die met de slag bij Gavere door Filips de Goede werd bezet. Deze beroemde veldslag van Gavere werd op 23 juli 1453 uitgevochten op de weidse hoge kouters en in de beemden van Semmerzake. Het was het laatste grote militaire treffen tussen het opstandige Gent en zijn landsheer.

Slag bij Gavere
De Slag bij Gavere was de beslissende slag in de Gentse Opstand (1449-1453), waarbij de Gentse milities vernietigend werden verslagen door de hertog van Bourgondi ë, Filips de Goede. De aanleiding van de opstand van de Gentenaren waren de hoge belastingen in hun stad. Toen het nieuws zich verspreidde dat Filips de Goede een leger van 30.000 man had verzameld nabij Gavere, vormden de Gentenaren een vergelijkbaar leger met milities uit heel het graafschap Vlaanderen.

Schepenbrief van Bochoute
Schepenbrief van BochouteDe schepenbrief van Bochoute (gehucht in de Vlaamse gemeente Gavere) is een oorkonde uit 1249. Het is het oudste offici ële document dat geheel in het Nederlands is geschreven. De oorkonde werd uitgevaardigd door de schepenen van Bochoute, deze bezegelde een grondtransactie tussen de hereboer Boudewijn Molenijzer uit Dallem en de Gentse patrici ër Hendrik van den Putte.

Brouwerij ContrerasBrouwerij
Contreras is een Belgische familiale brouwerij opgericht in 1818 door Valère Latte. Het bedrijf kwam in handen van de familie Contreras toen Ren é Contreras het in 1898 opkocht. Hij verkocht het bedrijf in 1920 aan zijn neef Marcel Contreras. Diens zoon Willy Contreras nam later de roerstok over. De brouwerij wordt tegenwoordig geleid door het echtpaar Frederik De Vrieze en Anne Contreras. Streekbier gelinkt aan de fietsroute Valeir Blond – 6,5 °,Valeir Donker – 6.5 °, Valeir Divers – 8.5 °, Valeir Extra – 6.5.

Christiana Bron (dikkelvenne)
Dikkelvenne is ook bekend als het ‘Bronnendorp’ uit de regio. In 1921 begon de familie Leyman op de Rotse een limonadefabriek. De bronvoor het maken van de limonade lag aan de steile Scheldemeersentalud.

legende Christiana:
Christiana ( ° 715 – 749) was een Schotse prinses (dus van koninklijke bloed)en liet zich, na contact met een katholiek geloofsprediker, dopen. Om te ontkomen aan vervolgingen verliet ze het land en voer ze de Schelde af. Zij meerde aan te Dikkelvenne om er de oeverbewoners te bekeren. Toevallig zat Dikkelvenne zonder water. De prinses tikte op “De Rotse” – het oude hart van Dikkelvenne – en onmiddellijk borrelde er water op. Ze herhaalde hetzelfde op nog andere plaatsen in de buurt, het bronnendorp was geboren. De bron wordt geneeskracht toegekend en is symbolisch voor het bronnendorp Dikkelvenne. De overlevering wil dat de gulle wateraders, die al lang onder de grond zaten, pas gingen opborrelen na de miraculeuze doortocht in de streek van de heilige Christiana. De H.Christiana werd dan ook de beschermheilige van Dikkelvenne.

Huis Henri De Cocker;( Vurste)
Henri De Cocker was een geboren en getogen Vurstenaar. Op jonge leeftijd gaf hij al uiting van uitgesproken tekentalent. Henri werd een schilder die zich niet op één stijl liet vastpinnen en veel experimenteerde. Tot 1948 schilderde hij in de trant van het Vlaams Expressionisme. In de periode 1948-1952 werd zijn kleurenpalet lichter. Na een rondreis door Spanje raakte hij geïnspireerd door het surrealisme. Hij verwierf bekendheid met zijn werken en stelde in de loop van zijn carrière tentoon in heel Vlaanderen. Toch bleef ‘Rie’ een volks persoon. Zijn liefde voor de fiets werd ook enigszins zijn dood.

Bunkerlinie Wereldoorlog II
Belgi ë wou beter voorbereid zijn op een eventuele inval van een troepenmacht na de Eerste Wereldoorlog. E én maatregel daarvan was de bouw van een bunkergordel die Gent moest beschermen. De bunkers van het bruggenhoofd Gent werden gebouwd in de periode 1934-1935, over het grondgebied van 20 gemeentes (Astene, Baaigem, Bottelare, Eke, Gavere, Gijzenzele, Gontrode, Landskouter, Lemberge, Melle, Melsen, Moortsele, Munte, Nazareth, Oosterzele, Schelderode, Scheldewindeke, Semmerzake, Vurste en Wetteren).

http://www.bunkergordel.be