Bijzondere verzamelingen: Gerard heeft 5.000 stylo’s

Verzamelen om dat stukje erfgoed te bewaren voor de toekomst.

Je hoort wel eens zeggen: “Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is iemand die het verzamelt.” De meeste verzamelaars zijn vaak al wat oudere mannen, maar er zijn ook enkele jongere en vrouwelijke verzamelaars. Verzamelen, net als veel andere hobby’s, het kost geld. Het is tegenwoordig zelfs duurder geworden. “Ruilbeurzen lijken steeds meer op verkoop-beurzen” maar verzamelaars krijgen ook gratis toegestopte objecten. Als student of jongvolwassene is het niet zo makkelijk om veel geld aan een verzameling uit te geven. Of zijn daar misschien andere redenen voor?

Iedereen verzamelt iets, het begint soms spontaan, iets dat in het oog springt onderweg of bij het opruimen van een zolder bij een overlijden. Postkaarten, postzegels, uilen, zoutvaatjes, bidprentjes, militaria, stylo’s en zo verder.

Gerard Kielemoes(84 jaar) uit Melle verzamelt al jaren stylo’s. Dit kwam onze NUUS-reporter te weten bij de viering van een diamanten bruiloft in 2019. Het idee voor een artikel bleef liggen tot een gepast moment.

Gerard woont samen met Janine in een gewoon rijhuis maar zodra je de deur opent, kom je in de grootste balpennenverzameling van Melle en omstreken, ruw geschat ongeveer vijfduizend exemplaren. Gerard werkte 33 jaar als bediende en daarna als adjunct verificateur bij het Ministerie van Financi ën. Janine vertelt: “je kon geen stylo-winkel passeren of je ging binnen en kwam met minstens een paar stylo’s op zak weer buiten. Geraard: “Veel mensen weten dat ik ze verzamel. Zelfs de burgemeester Dirk De Maeseneer kom stylo’s binnen steken na een reis uit het buitenland of gewone burgers steken ze dan in de brievenbus en zo groeit mijn verzameling dagelijks.”

De verzameling omvat onder andere allerhande reclamepennen uit binnen- en buitenland. Geordend volgens merk, type en kleur en daarnaast ook een groot aantal thema’s die apart werden bijgehouden. Kasten vol met stylo’s in de gang in de woonkamer en alle beschikbare plaatsen. Het is eigenlijk moeilijk te omschrijven welke pennen er allemaal tussen zitten.