Reeds 64.000 handtekeningen om katje Lee te redden.

'We moeten het leven van Lee redden.'


Geraardsbergen. Kattenvriend Raf Van Duyse (59) startte zondag een petitie op om de Peruviaanse katje Lee te redden.Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bestaat de kans dat Lee hondsdolheid heeft, waardoor het diertje moet inslapen. Maar volgens sympathisanten van Lee is er niets aan de hand. De petitie werd in drie talen opgesteld en kent ze een grote weerklank. Reeds 64.000 mensen tekenden.
Hondsdolheid…
Raf Van Duyse (59) uit Geraardsbergen lanceerde zondagavond namens de internationale vzw Kattenadvies een petitie om katje Lee niet te euthanaseren. Het poesje werd door de drie ëntwintigjarige Selena Ali – een studente uit Stabroek – vanuit Cuzco (Peru) naar Belgi ë meegenomen. De kandidate miss Belgi ë smokkelde het diertje mee zonder de quarantaine van drie maanden te respecteren, wat nodig is want het gebied waar het diertje opgroeide, wordt   door rabi ës of hondsdolheid geteisterd.
Volgens bepaalde bronnen zou de kat voor vertrek gevaccineerd zijn. Veel verschil maakt dit niet, want een vaccin voorkomt de ziekte, maar geneest ze niet. Een beet of een schart van een geïnfecteerde kat is genoeg om hondsdolheid te krijgen. Eens de symptomen zich manifesteren is er geen weg terug en volgt een gruwelijke doodstrijd, vele malen erger dan wat het coronavirus aanricht.
Hondsdolheid velt jaarlijks nog steeds tienduizenden mensen. De mortaliteit is bijna 100%. In de streek rond Cuzco zijn recent nog gevallen gemeld.
De vraag is of het katje hondsdolheid heeft. Volgens goed ingelichte Peruviaanse bronnen is dit niet het geval. Vraag is of het niet beter is om te voorkomen dan een onmogelijk genezingsproces op te starten. Is het niet nodig om de omgeving van de kater te vaccineren?
Euthanasie
Intussen wil het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) het katje euthanaseren. Daarvoor werden reeds enkele acties ondernomen door een aantal BV’s, waaronder Natalia en Koen Crucke. Ook Ben Weyts (gewezen Vlaams minister van Dierenwelzijn) mengde zich in de discussie en schreef een brief naar de bevoegde minister Denis Ducarme (MR) om het diertje te redden van de dodelijke spuit en in quarantaine te plaatsen. Volgens de minister is er geen plaats om katten in totale afzondering te plaatsen en is de ziekte bovendien te gevaarlijk om de risico’s te nemen.
Kattengedragstherapeut Raf Van Duyse uit Geraardsbergen verzet zich via een petitie tegen de plannen van het FAVV om katje Lee te laten inslapen en startte een petitie op die intussen internationale belangstelling geniet. De teller staat bijna op 64.000 handtekeningen. Raf Van Duyse hoopt er minstens 75.000 bij elkaar te krijgen.
Julien Borremans