Lode Bruneel, OpenVLD Zottegem: “Met symbolische steun alleen herleeft lokale economie niet’

Open brief van gemeenteraadslid Lode Bruneel, Open VLD Zottegem:

Om onze lokale economie weer op gang te trekken zet ons stadsbestuur een nagenoeg onuitvoerbare bonnenactie op poten. Ter zelfder tijd wordt het gratis parkeren dat klanten zou kunnen lokken alweer afgeschaft. Met symbolische steun alleen zal onze lokale economie niet heropleven. De bonnenactie dat ons stadsbestuur op poten zet is naar idee een lovenswaardig initiatief. Onze zelfstandigen verdienen absoluut de steun van ons bestuur. Deze bonnenactie is echter niet de steun die onze zelfstandigen verdienen. De actie werd onnodig ingewikkeld gemaakt en ontbreekt de nodige financiering om in de praktijk enige impact te hebben. Waar onze buren uit Oudenaarde tot 500 euro steun voorzien per zelfstandige, wordt er bij ons in Zottegem voor alle zelfstandigen samen voorlopig een budget voorzien van 7.500 euro. Een schaamlapje. Waar iedereen de nood aan een financi ële bazooka erkent halen wij de sleutelhangervariant van een waterpistooltje boven. De financi ële situatie van onze stad is inderdaad niet geweldig. Maar als je echt een gezellige stad wil die bruist en leeft, een stad met leuke winkels en leuke evenementen dan moet je daar ook de nodige middelen tegenover plaatsen. Het gratis parkeren was in dat opzicht een goede maatregel. Door mensen gratis te laten parkeren, mits gebruik van de blauwe schijf, kan je klanten terug lokken richting onze eigen winkels. Hoewel een nagenoeg kosteloze en zeer doeltreffende maatregel, wordt het gratis parkeren eind deze maand
weer afgevoerd. Onbegrijpelijk. De crisis is nog aan de gang. De quarantaine nog niet opgehoffen. Maar de steunmaatregel is wel reeds ingetrokken.

Wij willen er bij ons stadsbestuur voor pleiten onze zelfstandigen de waardering en ondersteuning te geven die zij verdienen. Het serieus nemen van de economische impact van deze crisis is een must, een verlenging van het gratis parkeren een minimum en een re ële financi ële ondersteuning van onze zelfstandigen een no-brainer.