JONGCD&V Zottegem zet de bloemetjes buiten

Zottegem- Van 31 mei tot 7 juni is het de Week van de Bij. Die week zet het dier in de kijker, met als bedoeling burgers, bedrijven en overheden aan te zetten tot positieve acties ten voordele van bijen.

Ook JONGCD&V Zottegem wil het dier deze week extra in de kijker zetten. Dat doen ze met woord en daad. ‘Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten’, vertelt de CD&V jongerenvoorzitter Robin De Cubber. ‘Ondanks dat ze zo belangrijk zijn in de natuur, hebben ze het steeds moeilijker om te overleven.’ We roepen daarom iedereen op om deze week extra aandacht te schenken aan het dier. Dit kan bijvoorbeeld door deze week eens een maaibeurt over te slaan, of deze week bijenvriendelijke bloemen en planten in de tuin te zetten. Lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm zijn niet alleen zeer lekkere kruiden, ze zijn als het ware een ‘takeaway’ voor de bijenpopulatie.’ JONGCD&V Zottegem zal ook zelf initiatief nemen om de bijen in de kijker te zetten. ‘In het voorbije jaar is er in elke deelgemeente een bijenhotel geplaatst,’ gaat Valentine De Keukelaere verder: ‘Daarom zullen we komende weken bloembollen aanschaffen. In overleg met de Milieudienst van stad Zottegem engageren we ons om rond de verschillende bijenhotels deze bloembollen te planten. Op die manier zetten we wat extra kleur aan deze plekken, en zorgen we ervoor dat de bijenhotels ware B&B’s worden. Want er zijn geen bijen zonder voedsel, maar ook geen voedsel zonder bijen.’