Vandaag heropent Archeocentrum Velzeke. Gratis toegang tot eind juni!

Vandaag zaterdag 30 mei heropent Archeocentrum Velzeke voor bezoekers. Na lange maanden van verplichte sluiting en meteen met een flinke opsteker want tot eind juni wanneer het cashloos betaalsysteem operationeel is, is de toegang gratis!

De provincie Oost-Vlaanderen besliste om Archeocentrum Velzeke vanaf 13 maart te sluiten. “Er werd een crisiscel opgericht die onder meer een zinvol takenpakket voor het personeel op punt stelde”, legt directeur Kurt Braeckman uit. “Zo werden de voorbije weken en maanden uitgebreide collectie replica’s van prehistorische en Romeinse kledij onder handen genomen door de poetshulpen. De arbeiders stonden in voor het wassen van Romeins schervenmateriaal, afkomstig van het archeologisch onderzoek. Ook de Romeinse wapens, helmen en harnassen kregen van hen een grondig onderhoud. Het onthaalpersoneel stond in voor de registratie van een deel van de bibliotheek van het Archeocentrum. Het restauratieatelier werd nu bij de restauratrice thuis ingericht. De educatieve medewerker ontwierp tijdens haar lockdownperiode een prachtige collectie Romeinse sandalen. Er werd ook beslist alle evenementen van voor- en najaar te schrappen. Het Erfgoedweekend, de Romeinse ambachtenmarkt die aansluit op de grote Vlooienmarkt in Velzeke en ook het Open Monumentenweekend van 12 en 13 september niet te laten doorgaan.”

Heropening

“Om personeels- en bezoekersbewegingen beter te controleren wordt er vanaf nu gewerkt met een centrale toegang via de Doolbosweg. De toegang via de Paddestraat is afgesloten. Bij binnen- en buitenkomen dienen handen ontsmet. Er zijn automatische dispensers opgesteld. De onthaalruimte is verbouwd met een mooie en stijlvolle plexiwand om de onthaalmedewerkers af te schermen. Er kunnen maximaal 47 bezoekers binnen en het aanbod is beperkt: geen rondleidingen met gids, geen educatieve projecten. De permanente en tijdelijke tentoonstelling kunnen wel bezocht worden. Er is een duidelijk bezoekersparcours uitgewerkt, waardoor dat social distancing kan worden gegarandeerd. Een van de kenmerken van het Centrum is het “Hands on principe”. Objecten kunnen worden aangeraakt, er zijn doe-activiteiten. “Hands on” is echter vanaf nu “Hands Off”. Het aanraken van objecten mag niet en de doe activiteiten werden uit de opstelling weggehaald.”