De Muur uit het parcours van de Ronde Van Vlaanderen. ‘Een kaakslag voor wielerminnend Vlaanderen.’

''Ik kan niet anders vermoeden dat revanche aan de basis ligt.'


Geraardsbergen. Naar aanleiding van de coronacrisis wordt er een ingekorte versie van het wielerseizoen in het najaar gereden. Zo wordt de ronde van Vlaanderen pas op 18 oktober georganiseerd. Met het oog op het drukke najaarsseizoen worden de wedstrijden wat ingekort. Dit geldt ook voor Vlaanderens mooiste. Met stijgende verbazing stelt burgemeester Guido De Padt (Open Vld) vast dat de Muur dit jaar uit het parcours verdwijnt. Volgens Guido De Padt is het duidelijk dat dit een revanche is omdat de stad Geraardsbergen vorig jaar weigerde te betalen voor de doortocht van de Ronde over de muur.

Door de allesomvattende coronacrisis is de wielerkalender voor dit jaar aardig door elkaar gehaald. Zo wordt de Ronde van Vlaanderen – één van de vier klassiekers van Flanders Classics – pas op 18 oktober gereden. De organisatie heeft besloten om de parcours van de vier klassiekers wat te wijzigen in vergelijking met wat voorzien was in het voorjaar. De wedstrijden worden wat ingekort met het oog op de drukke najaarskalender die de teams voor de boeg hebben.

Voor de Ronde van Vlaanderen gaat al bij al om een beperkte inkorting van het totale wedstrijdverloop. De finale blijft ongewijzigd. De renners zullen dit jaar ook over de Oude Kwaremont en de Patersberg denderen. Het schrappen van de wedstrijdkilometers gebeurt vlak na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont. Door de wijziging zullen Tenbosse en de Muur van Geraardsbergen niet op het parcours voorkomen, maar zullen de renners wel de Valkenberg te verwerken krijgen.

‘Revanche ligt aan de basis van deze beslissing.’
Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) is niet te spreken over dit manoeuvre van de organisatoren en kan zijn verontwaardiging amper de baas: ‘Met stijgende verbazing vernamen we dat de Muur in oktober niet in het parcours van de Ronde van Vlaanderen voorkomt. De organisatoren verwijzen naar de noodzaak om het parcours in te korten. Deze inkorting bedraagt nauwelijks 20 kilometer. Dit is een drogreden, een kaakslag voor wielerminnend   Vlaanderen. Waarom hebben de organisatoren niet de moeite getroost om elders in het parcours kilometers te schrappen?’

Voor burgemeester De Padt is het duidelijk: ‘Ik kan niet anders vermoeden dat revanche aan de basis ligt van deze onbegrijpelijke ingreep. De stad Geraardsbergen heeft vorig jaar geweigerd om een smak geld te betalen aan de organisatie van de Ronde voor de doortocht over de Muur. We waren van oordeel dat dit bedrag voor een doortocht op ongeveer 100 kilometer van de aankomst niet verantwoord was.’ Guido De Padt vermoed dat deze beslissing van de stad Geraardsbergen wellicht heeft meegespeeld bij het nemen van deze beslissing. Andermaal wordt een wielermonument – die in het verleden steeds goed was voor het nodige spektakel – uit de wedstrijd geschrapt. ‘L’histoire se r épète.’

Julien Borremans