Mondmasker of carnavalsmasker?

‘De geleverde mondmaskers zijn te groot en sluiten nauwelijks aan.’

 


Geraardsbergen. Aan de verdeling van de mondmaskers in Geraardsbergen ging een politieke saga vooraf. Aanvankelijk had de stad Geraardsbergen de bedoeling om samen met de stad Ninove een partij mondmaskers aan te kopen. Volgens burgemeester Guido De Padt (Open Vld) kon de kwaliteit van de geleverde mondmaskers niet worden gegarandeerd en tekende de stad in op een groepsaankoop van de provincie Oost-Vlaanderen. Daardoor werden de mondmaskers ruim een maand later dan de omliggende gemeenten verdeeld. Daarenboven zijn de mondmaskers van een bedenkelijke kwaliteit: ze zijn veel te groot en sluiten nauwelijks aan, waardoor er grote openingen zijn. Onbruikbaar?

Ruim een maand geleden kwam het tot een confrontatie tussen Emma Van der Maelen (Sp.a) en burgemeester Guido De Padt (Open Vld) over de mondmaskers. Emma Van der Maelen ergerde zich aan het getreuzel van het stadsbestuur om mondmaskers voor de inwoners van deze stad aan te kopen. Burgemeester Guido de Padt (Open Vld) liet — volgens Van der Maelen — weten van een geplande groepsaankoop met de stad Ninove af te zien en aan te sluiten bij een groepsaankoop met de provincie Oost-Vlaanderen.

‘Grondig geteste maskers’
Burgemeester De Padt (Open Vld) onderstreepte ‘dat er geen zekerheid was over de kwaliteit van de maskers die het schepencollege eerst voor ogen had. Het schepencollege stelde vast dat dat de provincie de maskers wel grondiger heeft laten testen, waardoor er grotere zekerheid is over de kwaliteit.’

Deze week werden de mondmaskers in Geraardsbergen verdeeld. Dat is ruim een maand later dan in Lierde, Ninove en Brakel. Uit rondvraag blijkt dat de meest gehoorde opmerking is: ‘De maskers zijn te groot en sluiten nauwelijks aan.’ De kwaliteit van de mondmaskers laat veel te wensen over. In eerste instantie zijn ze veel te groot en bedekken ze een veel te groot deel van het gezicht. Daardoor sluiten ze ook helemaal niet aan, waardoor ze eigenlijk onbruikbaar zijn.

Julien Borremans