Waarom Velzeke een standbeeld van Julius Caesar heeft?

Zottegems Stadshistoricus Danny Lamarcq kent het antwoord.

Het Caesar-standbeeld dateert uit 1998 en werd gemaakt op vraag van Het Vergeten Legioen, een vereniging die in 1994 werd opgericht om Velzeke in de kijker te plaatsen tijdens de Julius Caesarfeesten die er in 1998 plaatsvonden. Deze vereniging (waarvan Danny Lamarcq een stichtend lid is) vertelt ons het verhaal dat bij de onafhankelijkheid van Belgi ë in 1830 een marktingstrategie in het leven geroepen werd om een ‘nationaal gevoel’ te cre ëren. Zowat iedereen die wat te beteken had voor de ‘Vaderlandse Geschiedenis’ kreeg een standbeeld. Zo kreeg in 1873 te Zottegem Egmont zijn standbeeld. Volgens een uittreksel uit een krantje naar aanleiding van de laatste Caesarfeesten blijkt dat Velzekenaren de Zottegemnaren een hak wilden zetten en ook wensten uit te pakken met een standbeeld. Velzeke kende geen Graaf maar wel iemand met een stamboom van tweeduizend jaar oud: Julius Caesar. Men ging te Gent op zoek naar een beeltenis van de Caesar maar men kwam terug met een harnas van bij een antiquair. Dit harnas werd tevens in 1873 ingehuldigd op de Velzeekse dorpsplaats waar plechtig gezworen werd om de festiviteiten daaromtrent om de 25 jaar over te doen. Na 125 jaar kreeg Velzeke zijn Caesar en werden de Caesarfeesten geboren.

“Een voorbeeld van de misvatting die veel mensen hebben bij dit beeld. Het is immers geen beeld voor Julius Caesar, maar van hem, als symbool van de feesten. Dat is toch een groot verschil”, laat Danny Lamarcq weten aan het NB in 2017. Tevens is het een directe link met het Gallo-Romeins museum van Velzeke.

Uittreksel uit krantje naar aanleiding van de laatste Caesarfeesten in 1998: