IT’S VERMOUTH MY DEAR

Wijnhuize op een dinsdagavond. De dag was zwoel, de onweders kwamen eraan en wij van NUUS Herzele waren te gast bij een gepassioneerd koppel om er een eigen gemaakte Vermouth te proeven.

Zalige aperitief, die “It’s Vermouth My Dear” en een uitleg om ú tegen te zeggen: “Vermout is een versterkte wijn, gearomatiseerd met planten en kruiden.
Onze Belgische vermout is het resultaat van een zoektocht naar een fris en kruidig aperitief in onze keuken in de Vlaamse Ardennen. Met lokale kruiden brengen we onze favoriete biologische witte wijn op smaak.
Onze productie verloopt volstrekt lokaal, in Steenhuize-Wijnhuize, met de hand en zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen.”

“Vermout werd ooit gebruikt als medicijn om de spijsvertering te bevorderen. Daarom raden sommeliers vermout nu nog steeds aan als aperitief om de maag te ‘openen’ en de eetlust te stimuleren, klaar voor de maaltijd. De apothekersfles is een knipoog naar dit weldadige effect.”

“Vermout kent zijn echte doorbraak tijdens de drooglegging (1920-1933). Er werd massaal illegaal gestookt, maar veel van die illegale drank was ronduit slecht. Om dit te verdoezelen werd hij aangelengd met andere dranken, voornamelijk vermout. Zo wonnen een aantal cocktails aan populariteit zoals de Dry martini, de Negroni, de Americano, de Manhattan…allemaal cocktails met vermout. Ons label op de fles verwijst naar het verdokene van de drooglegging, de roaring twenties met zijn maffiosi, de femmes fatales en de charleston. Het lettertype op ons label werd tijdens deze periode ontworpen en gebruikt door de kranten om over die woelige jaren te schrijven.”

“De eerste old fashioned ‘Vermouth Cocktail’ werd puur gedronken: vermout van superieure kwaliteit, een ijsblokje en een citroen of sinaasappelschil. Op deze manier is IT’S VERMOUTH MY DEAR ook op z’n best.”

Intussen is de zelf gemaakte drank, een resultaat van perfecte dosering van kruiden en aromaten een groot succes geworden.

“It’s Vermouth My Dear” wordt inmiddels geserveerd in bekende restaurants zoals het Hof Van Cleve, Le Chateau du Mylord, Divin by Sepi en andere.

Wil je een flesje voor bij je thuis dan kan dat bij L’AmuZette, Cosy Wine Shop en Peter & Sabine óf je kan er jezelf ook eentje kado doen via de webshop: https://itsvermouthmydear.be/shop/index.html

Het wordt een heerlijke zomer met It’s Vermouth My Dear!