Jimmy Colman: ‘Maak van de olifant een monument dat verbindt.’

De olifant blijft de gemoederen beroeren.

Geraardsbergen. Staat het monument ‘den olifant’ symbool voor de koloniale onderdrukking? Het is een terugkerende vraag die steeds voor de nodige opschudding zorgt. Zanger, songwriter en gemeenteraadslid voor de Open Vld Jimmy Colman meent dat we eens ernstig moeten nadenken over een andere invulling en benadering van de site aan het Grupellopark. Jimmy Colman: ‘Maak van de olifant een symbool van solidariteit’. Hij zal dit voorstel op de volgende gemeenteraad voorleggen.

De olifant aan het Grupellopark blijft voor de nodige opschudding zorgen. Jimmy Colman (Open Vld) wil er zijn creativiteit op bodvieren: ‘Misschien moeten we deze vraag ernstig nemen en nadenken over een andere invulling en benadering van deze site. Het herinnert ons namelijk te weinig aan het luguber stukje geschiedenis dat werd gepleegd tegenover de Congolese gemeenschap.  Mijn vraag is dus de volgende. Kunnen we het bord dat er nu hangt niet gewoon vervangen door iets anders? Eventueel een nieuwe bijkomende literaire/artistieke installatie? En als het een bord moet zijn: eentje dat toch op zijn minst klare taal spreekt?’

‘Ik besef ten zeerste dat dit het enige (openbaar te bezichtigen) kunstwerk van Th éophile L’haire in onze stad betreft, dus De Olifant dient zeker blijven, evenals het opschrift dat deel uitmaakt van het kunstwerk. Maar kunnen we niet – in samenspraak/samenwerking met enkele experten evenals de Congolese gemeenschap in onze stad – een positiever verhaal tot stand brengen? Eentje waarin Den Olifant een nieuwe rol krijgt als symbool van solidariteit? Een installatie/sculptuur die de dialoog aangaat met Den Olifant en van het Grupellopark een nog attractievere plek kan maken? We gaan hierdoor niet alleen onwetende Geraardsbergse inwoners beter informeren naar de betekenis van het beeld maar tegelijk zullen we als stad verbindend pionierswerk verrichten tegenover (of beter gezegd, samen met) de zwarte gemeenschap.’