Deelwagen bestuurt door schepen Scheirlinckx

Drie van achtentwintig elektrische deelwagens staan ter beschikking in Lierde.

Achtentwintig splinternieuwe elektrische personenwagens staan vanaf nu ter beschikking op strategische plaatsen in 15 gemeenten van Zuid-Oost-Vlaanderen.

Elektrische deelwagens.In Lierde zijn vanaf vandaag drie elektrische deelwagens ter beschikking voor inwoners via het regionaal deelsysteem van Valckenier Share. Deze wagens zijn te vinden aan het gemeentehuis en ter hoogte van de loods. Hoewel autodelen in Vlaanderen aan een opmars bezig is, is het aanbod aan deelwagens in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen tot nu toe erg beperkt. Dit initiatief, dat samen met 14 andere gemeenten is opgestart, betekent een enorme boost voor de gedeelde mobiliteit in deze regio en zal over twee jaar 272 ton CO2 besparen.

De grootste klimaatuitdaging vandaag ligt binnen de mobiliteitssector, één derde van de uitstoot in de regio komt immers van transport. De (priv é)-wagen is en blijft koning en de inspanningen die geleverd worden om de wagen te laten staan, zijn niet altijd succesvol. Via een lokaal klimaatproject, gesubsidieerd door Vlaanderen, neemt intercommunale SOLVA met ondersteuning van Autodelen.net en Valckenier samen met onze gemeente het initiatief om deze uitdaging aan te gaan. Onze gemeente zal de deelwagens ook gebruiken voor dienstverplaatsingen.

Verruimd aanbod met tal van voordelen

Autodelen is gebaseerd op een eenvoudig principe: de auto is enkel in gebruik wanneer dat nodig is. Daarna kan een andere persoon de wagen gebruiken. Een deelwagen staat minder stil, maar vervangt tot 12 priv é-wagens. Een concept dat duidelijke economische en sociale voordelen met zich meebrengt en bijdraagt aan een milieuvriendelijkere mobiliteit.

En toch bestonden tot nu toe weinig autodeelmogelijkheden in Zuid-Oost-Vlaanderen, onder andere door de landelijkere context. De gemeenten zullen hun bewoners nu via Valckenier Share een geïntegreerd en duurzaam, maar ook laagdrempelig alternatief voor lokale verplaatsingen kunnen aanbieden. Valckenier zette vorig jaar al zijn eerste stappen in het autodeellandschap in de Watertorenwijk in Aalst.

E én abonnement, toegang tot 30 deelwagens

“Lierde en alle andere deelnemende gemeenten (namelijk Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Maarkedal, Oosterzele, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem) stappen in het deelsysteem via dezelfde autodeelaanbieder,” legt Katelijne Scheirlinckx, schepen van mobiliteit en verkeer, uit. “Inwoners kunnen via een gratis registratie gebruik maken van alle deelwagens in alle deelnemende gemeenten.” Autodelen is immers pas interessant voor gebruikers als er ook een auto beschikbaar is wanneer de gebruiker er behoefte aan heeft.

Duurzamere verplaatsingen

Gebruikers van deelwagens gaan daarnaast ook bewuster om met hun mobiliteitsgedrag. Zij leggen minder (auto)kilometers af per jaar en kiezen vaker voor andere (duurzamere) vervoersmiddelen.   Autodelen laat zo toe de aankoop van een (tweede) wagen te vermijden. Lagere individuele kosten, minder fileleed en meer verkeersveiligheid zijn slechts enkele van de positieve gevolgen.

Overtuigende communicatiecampagne

Om de inwoners van Zuid-Oost-Vlaanderen te overtuigen van de voordelen van autodelen, zetten de initiatiefnemers een creatieve communicatiecampagne op die vanaf 22 juni in het straatbeeld en in de gemeentelijke gebouwen verschijnt.

Autodelen is immers een mentaal veranderingsproces. Door permanent  en doelgroepgericht te gaan communiceren worden de inwoners gesensibiliseerd om de stap te zetten van autobezit naar autogebruik.

Voor wie kennis wil maken met het autodeelsysteem van Valckenier Share, is er op woensdag 24 juni om 19.30u een interactief infomoment via Facebook Live op de Facebookpagina van Valckenier:  https://www.facebook.com/Valckenier/.

Op de website van Valckenier (www.valckeniershare.be) zijn ook 10 concrete instructiefilmpjes te vinden waar je alles verneemt over de registratie, gebruik van de deelwagens, tips over elektrisch rijden, …

In september volgt er ook nog een gratis infosessie voor alle geïnteresseerde burgers.

schepenen en elektrische deelwagen
Andr é Eeman, schepen van milieu en Katelijne Scheirlinckx, schepen van mobiliteit en verkeer. © SOLVA

Lees ook:

https://www.nuus.be/2019/12/18/ook-in-lierde-elektrische-deelwagens-op-komst/

 

Afbeelding “electric-charge” via Pixabay.    Foto’s via dienst Communicatie Lierde. © SOLVA