Herzele zorgt mee voor een bruisende zomer en ondersteunt zomeractiviteiten

Het lokaal bestuur van Herzele wil de Herzelenaar een bruisende zomer aanbieden. Binnen de krijtlijnen van het relanceplan, dat uitgewerkt wordt door alle fracties in de gemeente- en OCMW-raad, werd er daarom beslist om een speciale activiteitensite in te richten en activiteiten tijdens de zomervakantie financieel en promotioneel te ondersteunen. Om alle organisaties veilig te laten verlopen en organisatoren te ondersteunen, moeten alle activiteiten aangevraagd worden via het evenementenformulier.

Evenementenformulier

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat er vanaf 1 juli 2020 opnieuw socio-culturele en sportieve activiteiten georganiseerd mogen worden. Er gelden wel enkele belangrijke richtlijnen: maximum 200 personen, het publiek moet zitten en social distancing (1,5 meter) tussen de ‘bubbels’ moet gegarandeerd worden. Vanaf 1 augustus kunnen er opnieuw buurtfeesten en kermissen georganiseerd worden. Massa-evenementen blijven tot eind augustus verboden. Deze week wordt er meer duidelijkheid verwacht van de Nationale Veiligheidsraad.

“Heel wat verenigingen, organisatoren en particulieren hebben opnieuw goesting om te organiseren”, zegt burgemeester Johan Van Tittelboom. “Om deze organisaties veilig en conform de geldende coronamaatregelen te laten verlopen, is het belangrijk dat alle openbare activiteiten aangevraagd worden via het evenementenformulier. Het gaat daarbij om activiteiten op de openbare weg, op openbaar terrein (bv. een gemeentelijk gebouw of een gemeentelijke buitensite) en op priv éterrein. Denk aan wandeltochten, fietstochten, workshops, optredens, buurtfeesten, kermissen, markten, sportmanifestaties, optredens enzovoort. De gemeentelijke veiligheidscel zal zich uitspreken over de aanvraag, in functie van de geldende maatregelen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Maar daar stopt het niet, want we beseffen dat er omwille van de opgelegde maatregelen veel vragen zijn van verenigingen en andere organisatoren. Onze dienst Veiligheid zorgt daarom voor begeleiding en feedback.”

Ondersteuning voor zomeractiviteiten

Het lokaal bestuur van Herzele wil de Herzelenaar sowieso een fijne zomer bezorgen. Het bestuur ondersteunt daarom openbare activiteiten die tijdens de maanden juli en augustus worden georganiseerd.

“Initiatiefnemers kunnen in aanmerking komen voor een subsidie”, zegt Heidi Knop, schepen van Cultuur. “En er is promotionele ondersteuning. Alle openbare activiteiten worden gepubliceerd op de website. Geselecteerde activiteiten die niet-commercieel, socio-cultureel en voor een breed Herzeels publiek zijn, worden opgenomen in twee zomerpublicaties die in de tweede week van juli en de eerste week van augustus in de Herzeelse brievenbussen vallen. We koppelen er ook een fotowedstrijd aan. Herzelenaren die deelnemen aan één van deze activiteiten en ons daarvan een foto bezorgen, maken kans op een geweldige prijs. Denk aan een ontbijt op de burchttoren of een huiskamerconcert van een Herzeelse muziekgroep. Voor die prijzen denken we aan onze lokale ondernemers, verenigingen en creatievelingen.”

“Bovendien wordt de parking achter het gemeentehuis coronaproof ingericht om openbare activiteiten te organiseren tijdens de zomervakantie”, vult Benjamin Rogiers, schepen van Feestelijkheden aan. “Deze site komt bovenop onze andere infrastructuur die we sowieso al verhuren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het grasplein aan de Burcht. Het lokaal bestuur voorziet op de site achter het gemeentehuis een podium, tafels en stoelen, een toiletblok, een circulatieplan, een toog, … Om dit alles in te richten, denken we ook aan onze lokale ondernemers. De site kan afgehuurd worden aan een democratische prijs. Erkende Herzeelse verenigingen en Herzelenaren krijgen sowieso korting.”

Opgelet: om van deze ondersteuningsmaatregelen te genieten, moet de activiteit aangevraagd worden via het evenementenformulier. Meer informatie en het evenementenformulier vind je op www.herzele.be/evenementenloket