Twee elektrische deelwagens in Herzele

In Herzele zijn vanaf vandaag twee elektrische deelwagens ter beschikking voor inwoners via het regionaal deelsysteem van Valckenier Share. Deze wagens zijn te vinden aan het station van Herzele (Mergellaan) en Sportpark De Steenoven (Kerkkouter 40). Dit initiatief, dat samen met 14 andere gemeenten is opgestart, betekent een enorme boost voor de gedeelde mobiliteit in onze regio en zal over twee jaar 272 ton CO2 besparen.

“De grootste klimaatuitdaging vandaag ligt binnen de mobiliteitssector, één derde van de uitstoot in de regio komt immers van transport”, zegt schepen Ronny Herremans. “De (priv é)-wagen is en blijft koning en de inspanningen die geleverd worden om de wagen te laten staan, zijn niet altijd succesvol. Via een lokaal klimaatproject, gesubsidieerd door Vlaanderen, neemt intercommunale SOLVA met ondersteuning van Autodelen.net en Valckenier samen met onze gemeente het initiatief om deze uitdaging aan te gaan. Onze gemeente zal de deelwagens ook gebruiken voor dienstverplaatsingen.”

Autodelen: tal van voordelen

Autodelen is gebaseerd op een eenvoudig principe: de auto is enkel in gebruik wanneer dat nodig is. Daarna kan een andere persoon de wagen gebruiken. Een deelwagen staat minder stil, maar vervangt tot 12 priv é-wagens. Een concept dat duidelijke economische en sociale voordelen met zich meebrengt en bijdraagt aan een milieuvriendelijkere mobiliteit.

E én abonnement (zonder instapkosten), toegang tot 30 deelwagens

“Herzele en alle andere deelnemende gemeenten, namelijk Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Kluisbergen, Lede, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem, stappen in het deelsysteem via dezelfde autodeelaanbieder”, legt schepen Jan Van Damme uit. “Inwoners kunnen via een gratis registratie gebruik maken van alle deelwagens in alle deelnemende gemeenten. Autodelen is immers pas interessant voor gebruikers als er ook een auto beschikbaar is wanneer de gebruiker er behoefte aan heeft.”

Om gebruik te kunnen maken van de elektrische deelwagens van Valckenier Share dien je je enkel te registeren bij het deelsysteem en daarbij een geldig rijbewijs voor te leggen. En wat straffer is: er zijn geen instapkosten of abonnementskosten verbonden aan het systeem! Als gebruiker betaal je enkel voor het effectief gebruik van de deelwagens. Ook handig: je kan de auto weken vooraf reserveren of op het moment dat je die nodig hebt.


Infosessie, filmpjes online

De gemeentelijke infosessie voor inwoners zal plaatsvinden in de maand september. Op dat infomoment wordt het gebruik van de wagens van Valckenier Share uitgelegd en kunnen inwoners vrijblijvend een testrit maken.

Op de website van Valckenier (www.valckeniershare.be) en op www.herzele.be/autodelen vinden burgers alvast meer informatie. Zo zijn er 10 concrete instructiefilmpjes te vinden waarin je alles verneemt over de registratie, gebruik van de deelwagens, tips over elektrisch rijden, …