Twee elektrische deelwagens

Oosterzele zet klimaatambities kracht bij

Woensdag 17 juni leverde Valckenier Share twee elektrische deelwagens voor Oosterzele: vanaf nu kunnen personeelsleden en inwoners gebruikmaken van de Renault Zo ë die ter beschikking staat. Het zijn niet toevallig twee elektrische wagens; op deze manier wil Oosterzele ook zijn klimaatambities verder realiseren.
Op maandag 22 juni werd het project waaraan maar liefst 15 gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen i.s.m. Solva deelnemen, voorgesteld. De wagens voor Oosterzele (Renault Zo ë) zijn te vinden op de parking van site De Kluize en aan de Huckerstraat in Balegem.

Waarom autodelen?
Hoewel autodelen in Vlaanderen aan een opmars bezig is, is het aanbod aan deelwagens in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen tot nu toe erg beperkt. Dit initiatief betekent een enorme boost voor de gedeelde mobiliteit in deze regio en zal over twee jaar 272 ton CO2 besparen. Autodelen is gebaseerd op een eenvoudig principe: de auto is enkel in gebruik wanneer dat nodig is. Daarna kan een andere persoon de wagen gebruiken. Een deelwagen staat minder stil, maar vervangt tot 12 priv é-wagens. Een concept dat duidelijke economische en sociale voordelen met zich meebrengt en bijdraagt aan een milieuvriendelijkere mobiliteit. Via een lokaal klimaatproject, gesubsidieerd door Vlaanderen, neemt intercommunale SOLVA met ondersteuning van Autodelen.net en Valckenier samen met Oosterzele het initiatief om deze uitdaging aan te gaan. Gemeente Oosterzele zal de deelwagens ook gebruiken voor dienstverplaatsingen.

Eenvoudig in gebruik
Inwoners kunnen via een gratis registratie gebruikmaken van alle deelwagens in alle deelnemende gemeenten. Autodelen is immers pas interessant voor gebruikers als er ook een auto beschikbaar is wanneer de gebruiker er behoefte aan heeft. In september volgt een gratis infosessie voor geïnteresseerde burgers. Op de website van Valckenier (www.valckeniershare.be) zijn ook 10 concrete instructiefilmpjes te vinden waar je alles verneemt over de registratie, gebruik van de deelwagens, tips over elektrisch rijden, …