Extra stopplaatsen NMBS vanaf december 2020

Vanaf december 2020 zal de trein op lijn S52 Gent-Sint-Pieters/Zottegem/Geraardsbergen tijdens het weekend ook stoppen in de stations Landskouter en Balegem-Zuid. Dat gebeurt in het kader van een uniform stopbeleid van de NMBS. Daarbij bevestigt de NMBS bevestigt haar ambitie om in de periode 12/2020 — 2023 haar treinaanbod uit te breiden met 4,7%. Deze uitbreiding zal zoals reeds bekend gefaseerd verlopen, rekening houdende met de beschikbare infrastructuur, het treinmaterieel en het personeel. De gevolgen van de Coronacrisis zullen hierop slechts een beperkte impact hebben. Een groot deel van de projecten wordt zoals gepland reeds dit jaar uitgevoerd, de overige krijgen begin volgend jaar een geactualiseerde planning.

Ondanks de onzekerheden die de huidige gezondheidscrisis met zich teweegbrengt, blijft NMBS overtuigd van haar centrale positie in een duurzame mobiliteit. Mensen zullen zich steeds blijven verplaatsen, iets wat met de trein op een veilige, comfortabele en duurzame manier kan. Ook in de toekomst.

Elsy De Wilde: als schepen van jeugd ben ik blij dat NMBS dit initiatief neemt in het kader van het uniform stopbeleid! Dit is schitterend nieuws voor de (schoolgaande jeugd) in Landskouter & Balegem. Vaak moesten studenten minstens 20 min naar een ander station stappen, om naar Gent of Zottegem te kunnen pendelen om in het weekend naar hun kot te gaan of een uitstap naar de stad te maken. Nu kan dit vanuit het dichtstbijzijnde station, meestal op enkele voetstappen van huis.

In december 2020 zullen volgende projecten reeds worden uitgevoerd:

 • Op zaterdag:
  • Zeven bijkomende late treinen op verschillende verbindingen
 • Tijdens het weekend:
  • De IC 33 Luik-Guillemins — Gouvy — Luxemburg stopt voortaan ook in Esneux
  • De IC 21 Mechelen — Leuven stopt voortaan ook in Hever
  • De S44 Landen — Ans — Luik-Guillemins stopt voortaan ook in Bleret en Voroux
  • De S52 Gent-Sint-Pieters — Zottegem — Geraardsbergen stopt voortaan ook in Landskouter en Balegem-Zuid
  • De L29 Geraardsbergen — Ath — Bergen rijdt voortaan verder tot Qu évy en stopt ook in M évergnies-Attre, Frameries en Genly.
  • De L 2 Zeebrugge — Gent rijdt voortaan elk uur tussen Zeebrugge en Brugge