Leerlingen Sint-Catharina-college winnen opstelwedstrijd 11.11.11


Geraardsbergen. Acht eindejaars-leerlingen van het Sint-Catharinacollege (campus Wegvoeringsstraat) kaapten de prijzen weg van de opstelwedstrijd die uitgeschreven werd door de 11.11.11-werkgroep van Geraardsbergen. De deelnemende leerlingen konden kiezen uit vier thema’s die door 11.11.11 in de kijker werden gesteld, nl.: natuur, mensenrechten, klimaat en vrouwenrechten.

Omwille van corona-omstandigheden werden de Oxfam-waardebons zonder publiek aan de winnaars overhandigd. De ingezonden teksten werden beoordeeld door prof. Arne De Winde en germaniste Marleen Francq. In zijn motivatietekst lauwerde Arne De Winde namens de jury de inzendingen: ‘De essays die ingediend werden voor de schrijfwedstrijd van 11.11.11 tonen het engagement van jongeren. De betogen tonen een kritisch denkvermogen, waar vele volwassenen een puntje kunnen aan zuigen. Net dat is het wat de acht leerlingen gedaan hebben, die we mogen feliciteren. Ze zijn vanuit een fel rechtvaardigheidsgevoel tegen klassieke denkpatronen ingegaan. Hun opstellen zijn dan ook stuk voor stuk weerbarstig, verstoren ons gemakzuchtige zelfbehagen.’

Prijs van de jury:  “Kan de vrouw haar mannetje staan” door Laura Apers en “Vlaams Belang versluiert de mensenrechten” door Louise Surdiacourt.
Eerste prijs: “Insecten: van irritant naar smakelijk” door Castor Vrancken.
Tweede prijs: “Een beschermengel verdient ook bescherming”, door Sybille van Doorslaer de ten Ryen.
Derde prijs: “Love many, not fuck many”   door Yolinde Van Den Bossche.
Eervolle vermeldingen: – “De vrouw heeft één recht: het aanrecht” door Fleur Walschot, “Google? No thanks!” door Alix Derwez en “Racisme, een collectieve aansprakelijkheid” door Pieterjan Larmuseau.