“We hadden zo graag Zottegem opnieuw laten dromen deze zomer”

Het wordt een vreemd weekend in Zottegem. In een wereld zonder corona zakten nu duizenden mensen af naar Zottegem om daar de 27ste editie van ROCK ZOTTEGEM in te feesten. Dit weekend echter geen Clouseau, Goose, Zwangere Guy, Goldband of De Kreuners op de festivalweide in Zottegem. Corona stak daar een stokje voor. Dat doet pijn. Niet in het minst bij de vrijwilligers en bij organisator Kurt De Loor.

Was het afgelasten van het festival een harde noot om kraken?

Kurt: “We zagen het natuurlijk aankomen, maar als de beslissing viel dat ROCK ZOTTEGEM 2020 niet mocht doorgaan heb ik toch een traantje gelaten. Dit weekend zal ik er meer dan één keer aan denken. Al 26 jaar organiseren we het festival. We zijn jaar na jaar gegroeid, onze vrijwilligers zijn eigenlijk een beetje familie geworden. Het is vooral de sfeer onder de honderden vrijwilligers die ik heel erg ga missen. Gezondheid gaat natuurlijk voor, dus we staan volledig achter die beslissing, maar het doet wel echt pijn.”

Hoe vreemd is het om met een lege festivalweide geconfronteerd te worden?

Kurt: “We willen Zottegem laten dromen, elk jaar opnieuw. Dit jaar kan dat niet, we hadden dat zo graag gedaan. De zomer in Zottegem, dat is ROCK ZOTTEGEM en omgekeerd. Normaal siert onze roze tent nu de skyline van Zottegem, voor veel mensen van Zottegem is dat het echte begin van de zomer. Dit jaar wordt anders. Het spookt de laatste dagen toch wat door mijn hoofd. Ik denk dat ik dit weekend de festivalweide toch wat ga mijden. Het knaagt.”

Zal corona een blijvende invloed hebben op onze festivals?

Kurt: “Zolang er geen vaccin is, vrees ik toch dat de festivalwereld er anders zal uitzien. De vraag is natuurlijk ook hoe mensen hierop gaan reageren? Gaan ze wel nog bereid zijn om naar massa-evenementen te komen? Ik denk persoonlijk zelf van wel. Ik kreeg de voorbije dagen echt tientallen berichtjes en telefoontjes van mensen om te zeggen dat ze ROCK ZOTTEGEM dit jaar echt missen. Dat doet wel deugd en geeft ons de goesting om verder te doen. Op onze facebookpagina loopt ook een wedstrijd waar festivalgangers met het ophalen van mooie herinneringen aan ROCK ZOTTEGEM tickets kunnen winnen voor volgend jaar.”

Corona betekent dus niet het einde van ROCK ZOTTEGEM?

Kurt: Neen, ROCK ZOTTEGEM komt terug. We moeten er wel niet flauw over doen, het is echt niet gemakkelijk, zowel voor de festivals als de bredere sector. Er gaan sowieso slachtoffers vallen. De factuur van de bepaalde infrastructuur viel bijvoorbeeld vorige week nog bij ons in de bus. Infrastructuur die er dus helemaal niet staat. Blijkbaar is corona geen grond om die factuur niet te betalen. Die firma’s willen natuurlijk ook overleven h é. We bekijken nu nog hoe we dat gaan oplossen, want er kwamen dit jaar natuurlijk bij ons ook geen inkomsten binnen en ROCK ZOTTEGEM is een vzw en draait volledig op vrijwilligers. We hopen snel een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. Maar we geven niet op. Er komt zeker een volgende editie.”

Dan nu op naar ROCK ZOTTEGEM 2021?