Veiligheidszones in plaats van volksfeest in Zottegem ‘Dorp van de Ronde’

Hoewel het stadsbestuur met organisator Flanders Classics een nieuw tweejarig contract aanging waardoor Zottegem ook dit en volgend jaar de titel van ‘Dorp van de Ronde’ mag blijven dragen en waarmee de stad zich ook engageerde om rond de passage(s) van de Ronde opnieuw randanimatie te voorzien, ziet het er integendeel naar uit dat de 107de Ronde van Vlaanderen op 18 oktober helemaal geen volksfeest zal worden.

Dat het een editie zonder reuzengrote vip-tenten onderweg zou worden, was om de u genoegzaam bekende reden al langer geweten. Maar in het kader van de coronapandemie zijn nu ook grote publiekszones en volkstoelopen uit den boze, zo luidt het in een mededeling van waarnemend provinciegouverneur Didier Detollenaere die deze week in de bus viel bij de lokale besturen van de Oost-Vlaamse steden en gemeenten waar de Ronde langskomt. Dat deze beslissing nu al viel, moet de burgemeesters tijd geven om zelf een analyse te maken van waar in hun gemeente het risico op een volkstoeloop (te) groot is en om die plaatsen als zgn. veiligheidszones in te richten. De burgemeesters krijgen dus de vrijheid om veiligheidszones te organiseren. Voor die zones moet dan vervolgens een verbod op evenementen en commerci ële activiteiten ter gelegenheid van de Ronde ingesteld worden.

Voor overtredingen worden geldboetes tot 350 euro per persoon voorzien. Tegen de gewoonte in zal men ditmaal dus graag zo weinig mogelijk volk langs het parcours zien en lijkt de slogan van de Ronde van Vlaanderen dit jaar te zullen zijn:Blijf in uw kot en volg de koers op tv.