Gemiste kans Ninoofs stadsbestuur: Tot 2023 geen elektrische deelwagens in Ninove

De voorbije weken werd, in het kader van een klimaatontwerp in Zuid-Oost-Vlaanderen, het autodelen uitgerold in 15 omliggende steden en gemeenten door de intercommunale SOLVA. In samenwerking met de lokale aanbieder Valckenier proberen onze landelijke buurgemeenten een elektrische topwagen ter beschikking te stellen. Bijna alle inwoners van  Zuidoost-Vlaanderen kunnen, net zoals in vele grotere steden al het geval is, via gratis intekening gebruik maken van een deelwagen. Uit een antwoord op een schriftelijke vraag, die gemeenteraadslid Karolien De Roose (N-VA) stelde, blijkt nu dat Ninovieters nog moeten wachten tot begin 2023 vooraleer ze gebruik kunnen maken van een soortgelijke deelregeling.

Dat komt omdat Ninove geen deelnemende gemeente is van dit klimaatontwerp als gevolg van een optreden van schepen Vande Winkel. Het Ninoofse stadsbestuur wenst aldus zelf 2 elektrische voertuigen aan te kopen, te beheren en te verhuren. Daarbij valt op te merken dat de verhuur zal worden georganiseerd buiten de werkuren van het stadspersoneel. Tijdens de werkuren zal er dus geen deelwagen kunnen gehuurd worden. In plaats van mee in te stappen in een bestaand grootschalig deelaanbod, misloopt de stad Ninove allerhande schaalvoordelen en praktijk-technische vakkundigheid over elektrisch rijden.

Karolien De Roose (N-VA): Door zijn afwijzende gedrag tegenover de vrije markt en de groep Valckenier heeft de bevoegde schepen, Wouter Vande Winkel (Groen), zichzelf in de voet geschoten.

Voor N-VA Ninove is het verhuren van wagens geen kerntaak van een stadsbestuur. Het zal voor de Ninovieter ook peperduur worden tegenover de omliggende gemeenten die wel zijn ingestapt in het grootschalig deelaanbod van SOLVA. Door het ontbreken van een voordelige samenwerking met de omliggende gemeenten, staat Ninove alleen. Ondanks deze gemiste kans van de eigenzinnige schepen van mobiliteit, hoopt N-VA Ninove dat het stadsbestuur alsnog instapt in het SOLVA klimaatplan, met als doel om nog dit jaar elektrische deelwagens in Ninove te kunnen gebruiken aan een voordeliger tarief. De laadpalen staan er al, nu nog de elektrische wagens.