Politie waarschuwt: ‘Blue Whale Challenge’ op sociale media zet aan tot zelfmoord’


Foto Facebook


Geraardsbergen/Ninove. De politie waarschuwt voor een spel op de sociale media – ‘Blue Whale Challenge’ – dat jongeren aanzet tot zelfmoord. De jongeren worden gevraagd om 50 verschillende opdrachten in 50 dagen uit te voeren. Aanvankelijk starten de opdrachten vrij onschuldig. Zo moeten de deelnemers een dag lang horrorfilms bekijken. De opdrachten worden steeds gevaarlijker. Na verloop van tijd moeten de participanten zichzelf verminken. Op het einde van iedere opdracht wordt gevraagd om een foto op de sociale media plaatsen. Als vijftigste opdracht krijgen de deelnemers de vraag om zich van het leven te beroven.

De ‘Blue Whale Challenge’ zou in Rusland in een besloten groep zijn ontstaan. Lange tijd werd gedacht dat het om een verzonnen verhaal ging, maar zowel Child Focus als de politie waarschuwen dat dit spel wel degelijk bestaat. In het verleden werden reeds verschillende dossiers bij het parket geopend. De politie waarschuwt dat het aanzetten tot het spelen van dit spel een ernstig misdrijf is. Wie iemand aanzet tot zelfdoding kan vervolgd worden voor moord. Iemand aanzetten tot zelfverminking of automutilatie staat gelijk met opzettelijke slagen en verwondingen. Vaak gaat dit spel ook gepaard met afpersing. Jongeren krijgen de boodschap dat hun persoonlijke gegevens op het internet zullen worden bekend gemaakt als ze niet deelnemen aan een bepaalde opdracht. De afpersing is een loos dreigement en dient om jongeren aan te zetten tot deelname.

Als u zelf met vragen zit over zelfdoding, dan kunt u terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Julien Borremans