Mondmasker verplicht in winkelstraten, op de Gavers, de Maretaksite, de Plage


Geraardsbergen. Op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad werden bijkomende maatregelen aangekondigd. Ook het gebruik van mondmaskers wordt uitgebreid maar de focus wie drukke plaatsen en straten gaat bepalen ligt bij het lokaal bestuur. Ook de bezoekregeling in de woon- en zorgcentra in Geraardsbergen wijzigt.

Vanaf zaterdag 25 juli is er de verplichting tot het dragen van een mondmaskers op markten, in winkelstraten, in publieke gebouwen, in de horeca (behalve aan tafel) en op drukke plaatsen. De invulling van de drukke plaatsen en straten ligt bij het lokaal bestuur. Hierboven vind je een plannetje waarop duidelijk wordt waar de burgemeester voortaan mondmaskers verplicht. De zones worden ook aangeduid in de straten en op de plaatsen via affiches.

Voor Geraardsbergen geldt de verplichting in de typische winkelstraten vanaf de Markt tot aan het Stationsplein (zijstraten waar winkels aanwezig zijn, worden meegerekend).

  • Op De Plage komt er een draagplicht van mondmaskers maar alleen voor de omstaanders op de grasweides en niet voor de sporters.
  • Op en rond de site van De Maretak geldt het dragen van een mondmasker eveneens voor de bezoekers.
  • Op evenementen is het ook verplicht om een mondmasker te dragen.
  • Tenslotte is de uitbreiding van de mondmaskerplicht ook een feit voor Provinciaal domein De Gavers. Waar wel en niet een mondmasker moet gedragen worden vind je ook in een aparte bijlage.

De andere geldende voorschriften blijven uiteraard nog van toepassing (1,5 meter afstand, de hygi ënevoorschriften naleven,…). De politie zal uiteraard toezien op de uitvoering. Nieuwe richtlijnen vanuit het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent bezoek in de woonzorgcentra zijn ook uitgevaardigd. De bezoekregeling conform deze reglementering wordt drastisch aangepast.

Teneinde het lokaal bestuur toe te laten de aangepaste bezoekregeling te regelen zal er geen bezoek mogelijk zijn op zaterdag 25 juli en zondag 26 juli. Vanaf maandag 27 juli zullen de bezoeken terug doorgaan in Polyvalente Zaal De Plage op het gelijkvloers in WZC De Populier en in de kapel in WZC Denderoord. De familie van de bewoners wordt op de hoogte gebracht.

Maatregelen specifiek voor Provinciaal domein De Gavers:

– Het domein wordt, inclusief camping, gedefinieerd als een drukke plaats.
– Dit betekent dat het verplicht is om in het domein een mondmasker te dragen voor iedereen vanaf 12 jaar.
– De verplichting geldt zowel voor de verblijfsrecreatie als voor de dagrecreatie voor iedereen die zich beweegt binnen het domein (buitenruimtes) en in alle publieke binnenruimtes. Concreet houdt dat in dat je het mondmasker overal draagt met uitzondering van
o Je bevindt je aan je verblijfsaccommodatie in je eigen bubbel van maximaal 15 personen
o Je bevindt je in de jeugdherberg of op de kampeerweide in je bubbel van maximaal 50 personen
o Je zit te zonnen op het strand in je eigen bubbel
o Tijdens het sporten (tennis, voetbal op het polyvalent terrein, zwemmen in de zwemhal, zwemmen in de buitenzwemzone, op de springelementen van het wowpark). Joggers en fietsers moeten een mondmasker dragen!
o Voor personeelsleden die in een afgesloten balie werken