Bron ©ECDC

Coronacrisis: Vlaanderen als geheel boven alarmdrempel. Experts adviseren maatregelen die dwingender en kordater zijn

Vrijdag heeft Europese Center for Disease Control ECDC een nieuwe kaart gepubliceerd waarin de ‘coronagevaarlijkheid’ landen en regio’s wordt verduidelijkt. Vlaanderen in zijn geheel is van code geel naar code oranje gegaan en zit zo boven de alarmdrempel van meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners. Belgi ë in zijn geheel zit er 19,4 besmettingen per 100.000 inwoners nog net onder.

Vlaanderen is in West-Europa een van de weinige regio’s boven de alarmdrempel. Zweden, Luxemburg,  Portugal en enkele regio’s in Spanje doen slechter. In het Nieuwsblad benadrukt infectiologe Erika Vlieghe dat er bij deze cijfers niet meer kan gesproken worden over een ‘lokaal verschijnsel’. Professor Biostatistiek Geert Molenberghs (KU Leuven en UHasselt) bevestigt en pleit in Het Laatste Nieuws voor een Lockdown 2.0 al hoeft die volgens hem niet hetzelfde te zijn als die van april waar quasi alles op slot ging. “Voor een aantal sectoren stelt zich geen probleem, zoals winkels. Zij zijn geen aanjagers van de epidemie. Zelfs restaurants kunnen openblijven, als ze de nodige maatregelen in acht blijven houden. Ook scholen kunnen gewoon de deuren openen op 1 september.”

Via deze kaart kan je nakijken hoeveel besmettingen er per gemeente zijn, al benadrukken experts dus dat de situatie niet lokaal mag ge ëvolueerd worden. In de uitzending van Ter Zake van gisterenavond wordt door dezelfde experten (Vlieghe en Molenberghs) gepleit voor maatregelen die dwingender en kordater zijn. Verder in de reportage benadrukken ze dat het aantal besmettingen exponentieel en zorgwekkend stijgt en niet akkoord te gaan met de maatregel van de overheid waarbij de maximale bubbel van 15 niet werd verlaagd. Ook pleiten ze ervoor om de situatie elke dag te evalueren en eventueel nieuwe maatregelen in te voeren. En dus niet te wachten tot het volgende federale overlegmoment eind volgende week.