Mooie winnaars in Landskouters wielerspektakel.

Landskouter stond dit weekend garant voor een mooi wielerspektakel. Alles was er aanwezig: een mooi parcours, een picobello organisatie, heel wat toprenners en rensters aan de start en mooi weer. Organisator Koen Beeckman en zijn manschappen hadden er voor gezorgd dat alles veilig kon verlopen en hadden heel wat corona maatregelingen getroffen. Overal liepen de mensen met mondmaskers op en zo hoort het ook in deze bizarre tijd.   Het wedstrijdverloop van de verschillende categorie ën mocht er ook zijn.

De heren nieuwelingen beten de spits af in de voormiddag. Met 49 stonden ze allemaal koershongerig aan de start. Na 14 ronden was het uiteindelijk Robbe Moerman die met de winst aan de haal ging. Hij kwam na een heel knappe solo met driekwart minuut voorsprong over de aankomstlijn gebold. En dit nadat hij op een zestal ronden van het einde er van door was gegaan. Zijn teamgenoten deden wel wat afstoppingswerk maar toch was dit een knap staaltje fietswerk van de renner van wielerclub Onder Ons Parike. Meteen ook zijn eerste overwinning. Jean-Baptiste Declercq kon nog net het aanstormende peleton voorblijven en werd knap tweede. Dario Van Der Heyden won de groepsspurt en eigende zich de derde plaats toe.

De dames junioren en nieuwelingen startten elk apart met een tijdsverschil van ongeveer twee minuten. Bij de junioren was het na drie ronden meteen alle hens aan dek toen een viertal er zich van onder muisde. Drie rensters van het Doltcini team en Katrijn De Clercq kregen even later het gezelschap van een duo. Meteen lag de koers bij junioren in de beslissende plooi, want niemand kon nog uit de achtergrond terugkeren. Julie Hendrickx, Eefje Brandt, Sara Maes, Fien Masure, de plaatselijke Katrijn De Clercq en topfavoriete Julie De Wilde fietsten op korte tijd een mooie voorsprong bij elkaar. Ondertussen was in de wedstrijd bij de nieuwelingen de uit Deinze afkomstige en Belgisch tijdritkampioene, Febe Jooris, aan een mooie solo begonnen. Jooris bouwde haar voorsprong geleidelijk aan uit en het zag er naar uit dat ze dit wel kon volhouden tot de aankomst. Maar de junioren waren ondertussen bij het eerste deel van het nieuwelingen peleton gekomen en maakten meteen vaart. Iedereen probeerde natuurlijk mee te schuiven en dat kwam Jooris niet goed uit, want door toedoen van enkele tempoversnellingen, vooral van De Wilde, werd ze terug ingelopen. Alles was terug te herdoen. Alles bleef samen tot op drie ronden van het einde De Wilde met een zoveelste forcing het peleton toch in stukken kon rijden. Katrijn De Clercq volgde gezwind mee met enkele anderen waaronder ook twee nieuwelingen die hun wagonnetje hadden aangehaakt.  In een lang gerokken eindspurt moest Katrijn de duimen leggen tegen de uit Laarne afkomstige Julie De Wilde. De zilveren medaille van het WK was heel sterk en demonstreerde dat ook in haar eindspurt. De Oosterzeelse Katrijn De Clercq werd dus naar de tweede plaats verwezen en Fien Masure werd uiteindelijk derde bij de junioren. Bij de nieuwelingen ging Anna Vanderaerden aan de haal met de overwinning voor Cleo Kiekens en Jana Van Der Veken. De smaakmaker bij de nieuwelingen, Febe Jooris, werd uiteindelijk verdienstelijk vierde.

De hoofdschotel was gereserveerd voor de heren junioren die het gezelschap kregen van niemand minder dan Jolien D’hoore en Lotte Kopecky. De twee toprensters kwamen in Landskouter wedstrijdritme opdoen voor de komende koersen. Van bij de start werd er aan een hels tempo gekoerst. Er waren verschillende ontsnappingspogingen maar geen enkel droeg verder dan een ronde. In de zesde van de twee ëntwintig ronden ging Liam Goos aan de haal. Hij kreeg twee ronden later het gezelschap van Dries Verstappen, Gianluca Pollefliet, Jakov Beirlaen, Dylan Van Den Borre, William Junior Lecerf, Siebe Deweirdt en de voor eigen volk rijdende Gauthier Beeckman. E én man knalde het gat vanuit de achtergrond nog dicht: ex-Belgisch kampioen Stijn Degeest reed in mum van tijd naar de leiders toe. Meteen was dit de beslissende vlucht ondanks verschillende pogingen van uit het peleton om de kloof nog te dichten. Op zeven ronden van het einde keek het peleton uit op een achterstand van bijna twee minuten. Vooraan barstte de wedstrijd open. Pollefliet, Deweirdt en Lecerf gingen er van door op korte afstand gevolgd door Verstappen, Beeckman, Van Den Borre en Degeest. Het leidende koptrio bleef met een kleine voorsprong bij elkaar tot de laatste ronde en maakten zich klaar voor de spurt. Lecerf probeerde nog met een ultieme aanval de twee rasspurters te verschalken maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de derde plaats. Pollefliet nam in de eindspurt vlotjes de maat van Deweirdt en boekte zijn derde overwinning van het seizoen. Hij reed dit jaar nog niet uit de top drie. Landskouternaar Beeckman werd meer dan verdienstelijk zevende nadat ook hij nog een poging had gedaan om zijn metgezellen in de laatste km af te schudden. Kopecky en D’hoore hadden er een mooie maar zware wedstrijd op zitten en eindigden in de buik van het peleton. Het zal hen zeker ten goede komen in de volgende koersen.

(foto’s: DDL)

Uitslagen:

Nieuwelingen:

 1. Moerman Robbe
 2. Declercq Jean-Baptiste op 45″
 3. Van Der Heyden Dario
 4. Vandamme Axel
 5. Borremans Tyson
 6. Van Speybroeck Matti
 7. Baert Basiel
 8. Luyssen Joran
 9. Van De Sompel Jori
 10. Baudewnijns C édric

 

Dames nieuwelingen:

 1. Vanderaerden Anna
 2. Kiekens Cleo
 3. Van Der Veken Jana
 4. Jooris Febe
 5. Wittevrongel Lani
 6. Feys Malaika
 7. Van Den Eede Chlo ë
 8. Gevers Hanne
 9. Schildermans Sara
 10. Boels Dina op 25”

 

 

Dames junioren:

 1. De Wilde Julie
 2. De Clercq Katrijn
 3. Masure Fien
 4. Hendrickx Julie
 5. Maes Sara
 6. Brandt Eefje
 7. De Wispelaere Fien op 2’30”
 8. Farazijn Leontine
 9. Decuypere Ruth
 10. Van Goethem Femke

 

 

Heren junioren:

 1. Pollefliet Gianluca
 2. Deweirdt Siebe
 3. Lecerf William Junior
 4. Verstappen Dries op 12″
 5. Van Den Borre Dylan
 6. Degeest Stijn
 7. Beeckman Gauthier op 18″
 8. Goos Liam
 9. Vervenne Jonathan
 10.  Beirlaen Jakov op 3’30”

 

 

 

MOERMAN Robbe

1 MOERMAN Robbe, 2 DECLERCQ Jean-Bapiste, 3 VAN DER HEYDEN Dario