Curators en organisatie van de KUnstroute in Balegem.

OOSTERZELE: Kunstroute #STEENGOED

Startplaats van de Kunstroute is Stokerij Van Damme van 1&2 aug en 8&9 augustus.

Balegem, een deelgemeente van Oosterzele in de provincie Oost-Vlaanderen. Een zee bedekte dit gebied, miljoenen jaren geleden. Er ontstond een opeenhoping van kalkhoudende overblijfselen van in deze zee levende organismen, de Balegemse steen. Met de kunstroute maken we een artistieke uitstap door dit fossiele gebied en ontginnen nieuwe verhalen, via in situ interventies, en een tentoonstellingsparcours met beeldend werk van diverse kunstenaars.

Het idee om naar het voorbeeld van het kunstenfestival in Watou ook po ëzie in de route op te nemen kwam van bibliothecaris Filiep Van Grembergen. Hij bood de lokale dichteres Yerna Vandendriessche aan een selectie van dichters rond het thema of de sfeer van de locaties bijeen te brengen.

Balegem bruist in augustus dan toch! Voor de vierde editie van zijn kunstroute selecteerde Oosterzele dit jaar zijn deelgemeente Balegem als decor voor hedendaagse kunst. De 900-jarige geschiedenis van Balegem, dat met zijn Balegemse steen overal in het kunstpatrimonium aanwezig is – denk maar aan de wereldberoemde Gentse Sint-Baafskathedraal – was de inspiratie voor de titel van de route: Steengoed. Het gaf ook meteen het ambitieniveau aan van het jonge curatorenduo Luc Barbier, bezieler van het Oostendse kunstenaarsinitiatief Diepsee, en Nadine Prieels, verantwoordelijk voor de kunstwerking van CAS (Contemporary Art Space). Initiatiefnemer van de route is nu al voor de vierde keer Filiep Van Grembergen van de Oosterzeelse dienst Bibliotheek en Toerisme. Hij deed er alles aan om ondanks de Covid-19 pandemie toch groen licht te krijgen van het Oosterzeelse gemeentebestuur.

De curatoren zijn uitgegaan van enkele duidelijk keuzes: zij wilden het Balegemse rurale landschap een hoofdrol toebedelen; zij wilden daarin én in de diverse bebouwing (molen, stallingen, trage weg, kerk, pastorie, rusthuis, loodsen, een theaterzaaltje, een bos, een veld…) hedendaagse kunstwerken integreren en zij wilden een mix van allerhande kunstvormen (beeldende kunsten, performance, installatie, fotografie, videokunst, po ëzie). Daarvoor trokken zij een aantal bekende namen naar Balegem, die zij linkten aan een aantal lokale kunstenaars, telkens op grond van één criterium: Steengoed.

Het eindresultaat is een kunstroute van ongeveer 10 km vanaf Stokerij Van Damme, Issegem 2, langs een trage weg over het centrum van Balegem en langs de Cijnsweg naar de Steengroeve en terug via de Guillotinemolen en het Molenhuis. Op in totaal 20 locaties presenteren liefst 33 kunstenaars hun werk. De initiatiefnemers mikken vooral op fietsende bezoekers. Er zal dan ook de mogelijkheid zijn aan het startpunt fietsen te reserveren. Gelet op het succes van de vorige edities, wordt over de twee weekends gehoopt op ruim duizend bezoekers.

Deelnemende kunstenaars:

Willem Vanhuyse

​Alexandre Dufrasne, Benny Luyckx, Benoît F élix, Chrystel Mukeba, Corry Vandermassen,  Filip Hamerlinck, Gert Scheerlinck, Hester Knibbe, Ilse Pierard, Isabel Devos, Jan Duytschaever, Johan Six, Johanna Van Overmeir, Joost Pauwaert, K. Naert, Leen Van Dommelen, Les Murray, Luuk Gruwez, Marc Galle, Nick Proot, Niko Van Stichel & Lut Vandebos, Octave Vandeweghe, Rudi Bogaerts, sabine oosterlynck, Simon Barroo, Steven Peters Caraballo, Steven Verstuyft, Thibo Moreels, Willem Vanhuyse, Willy Verhegghe, Wim Maes, Yerna Van den Driessche

Een initiatief van Dienst Bibliotheek en Toerisme, het tentoonstellingsparcours te Balegem is samengesteld door Nadine Prieels – CAS en Luc Barbier. Met performances geïnitieerd door P/ROPS en po ëziebijdragen geselecteerd door Yerna Van Den Driessche.

Wanneer:
za 1 augustus 2020 van 10:00 tot 18:00
zo 2 augustus 2020 van 10:00 tot 18:00
za 8 augustus 2020 van 10:00 tot 18:00
zo 9 augustus 2020 van 10:00 tot 18:00
Prijs: gratis

Locaties:
Locatie 1 Issegem 2, Corry Vandermassen | Hester Knibbe | Joost Pauwaert | sabine oosterlynck
Locatie 2, Issegem 5, Les Murray
Locatie 3, Krekelberg 24, Jan Duytschaever | Marc Galle
Locatie 4, Krekelberg 24, Yerna Van Den Driessche
Locatie 5, Balegemstraat 7, Alexandre Dufrasne | Wim Maes | Chrystel Mukeba | Nick Proot
Locatie 6, Pastorieberg 2, Ilse Pierard | Steven Peters Caraballo
Locatie 7, Balegemstraat 2, Filip Hamerlinck | Johan Six | K. Naert
Locatie 8, Muldershof 2, Niko Van Stichel en Lut Vandenbos
Locatie 9, Driesstraat 6, Gert Scheerlinck | Rudi Bogaerts
Locatie 10, Pontslag 4, Thibo Moreels
Locatie 11, Pontslag 9, Steven Verstuyft
Locatie 12, Cijnsweg 5, Simon Barroo
Locatie 13, Evelandweg 8, Marc Galle
Locatie 14, Kalle 28, Willem Vanhuyse
Locatie 15, Terstraeten 8, Nick Proot
Locatie 16, Berg 24, Isabel Devos | Octave Vandeweghe
Locatie 17, Berg 11, Luuk Gruwez | Willy Verhegghe
Locatie 18, Berg 30, Benoît F élix | Leen Van Dommelen | sabine oosterlynck
Locatie 19, Molenstraat 1, Benny Luyckx | Johanna Van Overmeir
Locatie 20, Molenstraat 25, Benny Luyckx
Locatie 21, Issegem 1, Thibo Moreels

https://oosterzele.bibliotheek.be/toerisme

http://www.kunstroute-oosterzele.be