Piloot en avonturier Armand Coesens (1935-2020) overleden


Geraardsbergen. Armand Coesens stierf op zaterdag 8 augustus aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werd naar het ASZ van Geraardsbergen overgebracht. Alle hulp kwam te laat. Armand Coesens werd op 11 oktober 1935 geboren. Hij stierf op vijfentachtig jarige leeftijd. De gewezen piloot laat vier kinderen – Vicky, Marc, Luc en Jan – en zijn vrouw – Claudette De Nutte – achter. Armand Coesens is in Geraardsbergen zeker geen onbekende. Volgens sommigen was hij steeds op zoek naar avontuur. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief.

Armand Coesens verloor door een ongeluk beide handen. Dit zou het gevolg zijn van een lading dynamiet die hij in een steengroeve wou plaatsen. Armand kwam dit verlies te boven en trok zijn plan. Later stampte hij een bedrijf uit de grond voor wegenwerken en transport. Armand was ook piloot en had in Overboelare zijn vliegveld. Daarover doen bij de oudere generaties een aantal hallucinante verhalen de ronde. Of ze waar zijn, weet alleen Armand. Het vliegveld genoot bekendheid o.a. omdat er een C-54 Skymaster geparkeerd stond.

De C-54 Skymaster stond aanvankelijk aan het Oudenberghof geparkeerd. Armand Coesens zorgde voor het transport. Het vervoer van het vliegtuig was een hele klus. Het toestel werd getransporteerd op twee lange aanhangwagens. Volgens getuigen moesten in de bocht aan de ingang van het vliegveld de bomen worden omgehakt omdat de vleugels van het vliegtuig te lang waren. Het toestel staat nog steeds te pronken op het vliegveld van Overboelare. Het vliegtuig was lange tijd de bekendste drankgelegenheid uit de streek.

De kinderen zetten de activiteiten van vader Armand verder. Er is nog steeds een bouw- en transportfirma. Op het vliegveld van Overboelare is het Vlaams Zweefvliegtuigcentrum Phoenix actief. Als ooit de recente geschiedenis van Geraardsbergen wordt geschreven, dan zal de naam Armand Coesens wel regelmatig terugkeren.

Het was de droom van de avontuurlijke piloot – afkomstig van de Veldmuis te Nederboelare – om de as van zijn lichaam over het vliegveld te laten uitstrooien. ‘Het is helaas niet toegestaan. Zijn as zal op het kerkhof van Geraardsbergen worden uitgestrooid’, laat één van de kinderen weten.

De redactie biedt de dichtste nabestaanden haar diepste medeleven aan.

Julien Borremans