Schepen Evert De Smet (N-VA) over fietssuggestiestroken: “kleur is van ondergeschikt belang”

“Het allerbelangrijkste voor mij is dat de fietsers een duidelijk plaats op de weg hebben en dat dat ook duidelijk is voor automobilisten”, dat zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Evert De Smet (N-VA)) over de nieuwe kleur van enkele fietssuggestiestroken in Zottegem. Ze werden rood geschilderd, terwijl dat volgens de voorschriften in het Vlaams Vademecum Fietsvoorzieningen oker zou moeten zijn. Het was Fietsersbond Zottegem dat het stadsbestuur hierop wees:

Nieuwe Zottegemse suggestiestroken in verkeerde kleur en te smal: “Onbegrijpelijk”

“Ik heb ook vastgesteld dat er een aantal stroken in het rood zijn geverfd en niet in pakweg oker”, zegt schepen Evert De Smet (N-VA) in een reactie.   “Het klopt dat de richtlijnen van het vademecum zeggen dat dat beter niet gebeurt. Het allerbelangrijkste voor mij is dat de fietsers een duidelijk plaats op de weg hebben en dat dat ook duidelijk is voor automobilisten. De kleur is daarbij eerder van ondergeschikt belang. Dat neemt echter niet weg dat ik er in de toekomst wel voor zal zorgen dat de juiste kleur gebruikt zal worden. Wat de afmetingen betreft: ook dat zijn richtlijnen. Een fietssuggestiestrook maat deel uit van het wegdek en er mag dus ook over gereden worden (als er geen paaltjes naast staan natuurlijk). De situatie op de foto is in ieder geval stukken veiliger dan het alternatief waarbij geen paaltjes en geen kleur op de weg zou zijn aangebracht.”