Opnieuw evenementen mogelijk in Herzele, Sint-Lievens- Houtem en Zottegem: aanpassing lokale corona-maatregelen

Omdat de verspreiding van het corona-virus in Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem onder controle is, worden de lokale corona-maatregelen m.b.t. evenementen ingetrokken. Aan de lokale regels met betrekking tot de mondmaskers verandert niets

Wat vooraf ging

“Eind juli namen de lokale besturen van Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing”, zegt Lieven Latoir, burgemeester van Sint-Lievens-Houtem. “Bepaalde evenementen werden opgeschort om de verdere verspreiding van het corona-virus in onze gemeenten in te dijken. Niet omdat wij geen vertrouwen hadden in de capaciteiten van de organisator of de vereniging, wel omdat contacttracing ons leerde dat de besmettingen terug te leiden waren naar dit soort organisaties.”

Het ging concreet om o.a. optredens, voorstellingen en concerten die voor het publiek toegankelijk zijn in een openbare ruimte, een openbaar gebouw of in een private ruimte of privaat gebouw; sportwedstrijden (inclusief oefenwedstrijden) met publiek en sportwedstrijden (inclusief oefenwedstrijden) op de openbare weg; garageverkopen, gelegenheidsmarkten, handelsbeurzen en ruilbeurzen, …

“De situatie werd in tussentijd voortdurend gemonitord en ge ëvalueerd in de intergemeentelijke veiligheidscel, die in nauw overleg stond met de huisartsenkring Panacea”, zegt Johan Van Tittelboom, burgemeester van Herzele. “De voorbije maand zagen we de besmettingscijfers van onze gemeenten dagelijks veranderen, maar nooit zorgden zij voor paniek. Wij durven geloven dat onze eerdere beslissing ons gespaard heeft van erger. Het corona-virus in onze gemeenten is ondertussen opnieuw onder controle.”

Opnieuw evenementen mogelijk, volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad

“Daarom beslisten Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem om de opschorting van bepaalde evenementen, die normaal gezien van kracht was t.e.m. eind september 2020, met onmiddellijke ingang op te heffen”, gaat Jenne De Potter, burgemeester van Zottegem verder. “Uiteraard moeten alle evenementen, activiteiten, sportwedstrijden enzovoort georganiseerd worden volgens de regels opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad en de opgestelde protocollen per sector. Meer info daarover vind je op de website www.info-coronavirus.be.”

Daarnaast vragen de lokale besturen aan de organisatoren om hun evenementen tijdig aan te vragen bij het bevoegde gemeentebestuur. Dat kan via het evenementenformulier op de website.

“Wij blijven de cijfers op de voet opvolgen en zullen niet nalaten terug in te grijpen wanneer deze de verkeerde kant op gaan”, vult burgemeester Latoir aan. Burgemeester Johan Van Tittelboom: “Samen met onze inwoners hopen we dat we gespaard blijven van een nieuwe golf besmettingen in onze gemeenten.”

Mondmaskers

“Aan de lokale regels met betrekking tot de mondmaskers verandert niets”, geeft burgemeester De Potter nog mee. Het blijft verplicht om op het grondgebied van Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem te allen tijde een mondmasker bij te hebben en dat te dragen op plaatsen waar je zelf vindt dat een veilige afstand niet bewaard kan worden én op enkele drukken plaatsen die opgelijst staan op de websites van de lokale besturen. Deze verplichting geldt niet voor fietsers, joggers, automobilisten en kinderen jonger dan 12 jaar.