Project ‘Zon-licht en warmte voor uw school’ haalt de energiefactuur naar beneden


Geraardsbergen. De basisscholen van het Sint-Catharinacollege in Onkerzele, Zarlardinge en Moerbeke hebben een algehele energie-make-over ondergaan. De subsidie ‘Overal Stroomversnellers’ van 33.204 euro van de Vlaamse overheid en de samenwerking met het Lokaal Bestuur Geraardsbergen en energiecoöperatie Denderstroom hebben het energieproject in een stroomversnelling gebracht.

Vorig jaar werden zonnepanelen geplaatst op de daken van de drie lagere scholen. Met de verwachte winst van die zonne-energie werden de basisscholen in Onkerzele en Zarlardinge uitgerust met nieuwe, isolerende ramen. Sofie Punnewaert, technische dienst Sint-Catharinacollege: “De nieuwe ramen zijn top en hebben het verbruik al goed naar beneden gehaald. Voor Moerbeke is het verhaal nog mooier…het project ‘Zon-licht en warmte voor uw school’ was de aanzet om de verwarming volledig te herbekijken. De verwarming op heel deze campus werd aangepakt, er werden twee stookolietanks en de luchtverwarming verwijderd. Alle blokken worden voorzien van aardgas, hoog rendementsketels en radiatoren. De CO2-uitstoot daalt met 17%!”. De zonnepanelen en renovatie genereren een besparing die op haar beurt geherinvesteerd kan worden in effici ënte verlichting, enz.

Alweer een stapje verder richting de klimaatdoelstellingen van de stad. Lees meer over het klimaatactieplan ‘Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen’ op www.geraardsbergen.be .