Opmerkelijke muurschildering verrijkt Grote Routepad Vlaamse Ardennen

De GR-routes zijn langeafstandsroutes voor wandelaars, die dwars door ons land en door heel Europa lopen. Daarnaast zijn er ook streeklussen, zoals de streek-GR Vlaamse Ardennen. Om die mooie route in de kijker te zetten en om wandelaars wat leuke extra's te bieden, werkt de dienst cultuur samen met vrijwilligers aan het project GvR Vlaamse Ardennen.

Kunstacademie telt meer dan 2 000 cursisten. Korting bij inschrijving


Geraardsbergen. Alle lessen van de Kunstacademie zullen corona-veilig starten op 1 september. Tijdens de maand september kunnen geïnteresseerden bovendien, na reservatie, gratis proeflessen volgen. Het Lokaal Bestuur Geraardsbergen geeft een korting op het inschrijvingsgeld van alle cursisten in de Kunstacademie, alsook op het huurgeld voor muziekinstrumenten.

Een artistieke cursus voor jong en oud, overdag of ’s avonds
Met meer dan 2000 leerlingen is de Kunstacademie een grote onderwijsactor in Geraardsbergen. Schepen van onderwijs Fernand Van Trimpont kijkt met veel enthousiasme uit naar dit schooljaar. ‘Er is opnieuw een mooi aanbod aan wekelijkse cursussen muziek, dans, woord, beeld en circus. Er is een aanbod voor kinderen vanaf 4 jaar, er zijn fijne kunstpakketten en er is veel aandacht voor beginnende volwassenen van alle leeftijden.’ Alle lessen van de Kunstacademie zullen corona-veilig starten op 1 september. Tijdens de maand september kunnen geïnteresseerden bovendien, na reservatie, gratis proeflessen volgen.

Extra steun van het Lokaal Bestuur voor alle leerlingen
Het Lokaal Bestuur Geraardsbergen blijft cultuurbeleving en talentontwikkeling ondersteunen en voorziet in oktober 2020 een korting van 10 procent op het inschrijvingsgeld van alle cursisten in de Kunstacademie, alsook op het huurgeld voor muziekinstrumenten. Alle leerlingen zullen hierover een bericht krijgen in oktober. Met deze maatregel investeert het Lokaal Bestuur Geraardsbergen bijkomend         25 000 euro in ons kunstonderwijs.

Het einde van een bijzonder schooljaar
‘Ook wij kregen in maart te horen dat de lessen in ons historisch gebouw niet meer mochten plaatsvinden,’ zegt directeur Marc Van den Borre, ‘onze leerkrachten zijn wel aan wat creativiteit gewend, maar het enthousiasme waarmee overgeschakeld werd naar online lessen en thuisopdrachten werkte aanstekelijk. Filmpjes over de prestaties van de leerlingen werden massaal gevolgd via onze facebookpagina. Dat vele ouders op het thuisfront hielpen om onze leerlingen te bereiken, stak onze leerkrachten een hart onder de riem.’

Tijdens de laatste twee weken van juni konden leerkrachten en leerlingen het schooljaar toch in schoonheid en m ét hun klasgroep afsluiten. ‘Nog een keer echt naar de academie kunnen gaan en samen kunst maken, betekent veel voor het welbevinden. Ook konden de leerlingen zo zinvol de zomer overbruggen. Zo’n ontmoeting was ook cruciaal voor het ori ënteren van leerlingen in het aanbod van dit nieuwe schooljaar,’ zegt de directeur.

‘De laatste maanden stond vooral het individuele leerproces van elke leerling centraal, omdat de groepslessen en publieke activiteiten waarvoor onze Kunstacademie gekend is, wegvielen. Deze individuele groei werd ge ëvalueerd zodat iedereen volgend jaar zijn opleiding kan verderzetten. Onze leerlingen die volgend jaar verder studeren aan het hoger kunstonderwijs (Conservatorium en Balletschool) kregen extra aandacht en les in de Kunstacademie,’ zegt directeur Van den Borre.

Inschrijven in de Kunstacademie kan nog tot 30 september
‘Voortaan kun je ook online inschrijven via mijnacademie.be,’ vertelt Schepen Van Trimpont, ‘er staat zelfs voor elke leerling van vorig schooljaar een persoonlijk vervolgtraject klaar. Nieuwe leerlingen zien alle keuzes voor beginners.’
Inschrijven kan ook nog altijd in de Kunstacademie zelf op het secretariaat. Daarvoor maak je eerst een afspraak, zodat we je corona-veilig kunnen verwelkomen. Voor telefonische ondersteuning is er een helpdesk (054 43 42 41) die je meer informatie geeft en samen met jou de passende cursus zoekt.

Het cursusaanbod en alle lesmomenten vind je op www.geraardsbergen.be/kunstacademie
Inschrijven kan van nog tot woensdag 30 september via mijnacademie.be of in de Kunstacademie (MA-VR van 14.00 tot 19.00 uur, na afspraak) in de Grotestraat 20A.
Meer info over gratis proeflessen in september: Kunstacademie@geraardsbergen.be

X