Stad Zottegem grijpt in: peukenzuilen, peukenzakjes en tot 350 euro gasboete voor wie een peuk weggooit

De stad Zottegem heeft 10 zogenaamde ‘peukenzuilen’ geïnstalleerd in het centrum. Het initiatief kadert in een sensibiliseringscampagne op voorspraak van de handelaars. Rokers die hun peuk toch nog op straat gooien riskeren een gasboete tot 350 euro. De politie zal hierop controleren.

De vraag om een sensibiliseringscampagne op poten te zetten kwam vanuit de middenstandsraad. Dankzij de steun van de diensten Middenstand en Leefmilieu van de stad Zottegem kwam die er ook. De peukencampagne ‘Jij bent toch geen viespeuk’ wordt gelanceerd tijdens het braderieweekend op 5 en 6 september.

“De velen honderden sigarettenpeuken op de grond in het centrum en aan horecazaken zijn geen fraai beeld”, vindt schepen van Middenstand Evelien De Both (N-VA). “Het is een bijzonder grote ergernis, niet alleen van mezelf, maar ook van de vele bezoekers aan ons centrum en al zeker van de handelaars en uitbaters van horecazaken. Het is op advies van de handelaars die in de middenstandsraad zetelen dat ik besloot om samen met mijn collega van Leefmilieu, Leen Goossens, een sensibiliseringscampagne te lanceren. We starten meteen met het plaatsen van 10 peukenzuilen in het centrum. Want één peuk op de grond is er één te veel.

“Het opruimen ervan is een tijdrovend werk en kost de stad handenvol geld”, legt schepen Leen Goossens (CD&V) uit. “Met 10 peukenzuilen in het centrum hebben rokers geen excuus meer om de viespeuk uit te hangen. Diegene die zich toch nog bezondigen kunnen een GAS-boete krijgen die kan oplopen tot 350 euro. Er zal ook daadwerkelijk controle uitgeoefend worden door de lokale politie. We trappen deze campagne af tijdens onze jaarlijkse braderie die door de gekende omstandigheden uitzonderlijk aan het einde van de zomersolden plaatsvindt. We starten met een affichecampagne en gaan 3.000 peukenzakjes verdelen onder alle horecazaken. Ik wil hiervoor ook uitdrukkelijk het bestuur van Zottegem Winkelcentrum bedanken die voor een derde tussenkwam in de kosten voor de aankoop van de peukenzakjes.”

X