Anny Bert: Oost west thuis best

Jij, die altijd meekeek over de schouder van Derrick en Witse en Columbo en Baantjer, en nu nog over die van Vera en ProfessorT, jij zal me kunnen helpen. Tot iemand ginds hoog aan de top, politieel of politiek, moet ik me niet richten : die lijden meestal aan anterograde amnesie. Moeilijk woord, zeg je ? Geheugenverlies ! Nog te vaag ? Ze onthouden wat in hun kraam past.

Aan hen moet ik dus niet vragen : “Wie heeft het gedaan ?” en “Wie is het ?”

Al sinds de avond van 24 april kampen we, worstelen we met vraagtekens. Het begrip lockdown kenden we al voldoende maar VRT liet ons maandenlang op onze honger zitten. Wie ligt er onder het rode tentje waarmee de laatste beelden het seizoen van Thuis afsluiten ? We wisten op die 24e  april wel al dat Covid-19 ons vleugellam zou slaan en ons zou beletten op reis te gaan. Alles was goed als we maar de deur uitgeraakten, met camper of met tent, maar toch nooit met die rode tent te midden van de straat !!!

Tim is het alvast niet want die kroop net met pijnlijk gezicht uit de rode tent en zoiets doet een dode niet, en zeker niet een vermoorde. Marianne kan het evenmin zijn want dan had er wel een chiquer tentje gestaan, een baldakijn een echte Bastiaens waardig. Ook advokate Karin kan onmogelijk   onder het tentje liggen want ik hoorde haar dagelijks op Radio2 vertellen over haar jeugd, haar grote liefdes, het moederschap, haar studies in het buitenland. Als ze wel degelijk vermoord is in april, kan ze toch nooit meer in juni over de radio praten over haar verleden in “Ik, Karin” !!!

Dokter Ann en dokter Judith sluit ik ook dadelijk uit : die hebben iets tegen rode tentjes, hebben enkel voeling met zuurstoftentjes.

Dat Dries met voorbedachtheid of in een opwelling Reinhilde de keel dichtkneep, is uiterst onwaarschijnlijk. Alleen al uit respect voor die mooie oorbellen doe je zoiets niet. Ze zal wel geen testament hebben, nog zo jong en zo knap, en naar wie gaan die oorhangers dan ? Naar de staat zeker ? Ik zie Jan Jambon nog niet direct met fancy jewels —fantasiejuwelen klinkt toch zo goedkoop, zo zagemeelachtig- aan zijn oorlellen in het journaal verschijnen of aan de leugendetector hangen…

En nog wat : Dries had samen met Peter pas een snood plan bedacht om Reinhilde te ringeloren. Oei, daar zijn die oren weer.

Als we ons nu eens focusten op Viv, de veganiste, die net vernomen heeft dat haar stiefvader-boksleraar vroegtijdig ontslagen werd uit de gevangenis, die schrik heeft in het donker naar huis te stappen en toch weigert dat Lowie zou meegaan. Misschien is Viv de crimineel tegen het lijf gelopen en dat wil wat zeggen. Zo een lijf van een bokser dat is een staalplaat ! Daar loop je best niet tegen. Daarvoor kies je de grootste bocht die je als veganiste kan bedenken.

Zoals we nu al stilaan doorhebben dat Thuis een sponsor heeft, Tönissteiner voor waters en limonades, en ons vertrouwd maakt met de wijnbouw, het beroep van zorgkundige en taxichauffeur of —exploitant, zo promoot de soap misschien ook het veganisme. Zou Viv met haar kikkererwten en boekweitnoedels, linzenballetjes en cashewnoten, seitan en tofu in staat geweest zijn Jasper te vloeren ?

Over Jasper gesproken : heeft die bij nacht en ontij niet afgerekend met Tilly die hem ooit betichtte van verkrachting ? En Tilly heeft als wereldreizigster en rugzaktoeriste altijd wat gehad met tentjes. Tenzij ze de bokser wat te vlug af was. Ze was toch ook onklopbaar in het kickeren in  stamcaf é de Frens. Zou het kunnen dat Tim juist zo pissig keek omdat die led-ogen van de bokser nog opengesperd naar hem staarden ? Zou Tim op de politieschool dan nooit de cursus hebben afgemaakt “De ogen van een verkrachter” ? Zelf heeft hij waarschijnlijk nooit de aflevering van Thuis di é vrijdagavond gevolgd waarin jij en ik misschien ook de broeksriem van Jacques konden zien en een broeksriem is veelal de eerste stap, of de laatste, naar een verkrachting. Tenzij in een nudistenkamp. Zeg dus maar dat Thuis vol steekt van symbolen en nog maar eens zijn opvoedkundige waarde bewijst.

Die onzekerheden gaat alleen een nieuw seizoen kunnen wegnemen. Wat wel duidelijk was : er bloeit iets moois tussen de lieve Emma en de stille Joren en ook dat kunnen we als trouwe kijker mateloos waarderen, die zeldzame momenten van pure, onvoorwaardelijke, eeuwige liefde. Soms is er de ontrouw als spelbreker zoals bij Lowie en Olivia, dan weer ziekte en dood als bij Roza en haar Steven, de onvruchtbaarheid bij Pauline en Adil, de leugens bij Christine en Bob.

Voorlopig bleven Frank en Simonneke, naïef als ze zijn, nog gespaard omdat ze er echt van overtuigd zijn dat hun dochter, in een vorig Thuis-leven nog zoon, de wereld rondreist op zoek naar rust en geluk. Op de planken staat ze als actrice !!! Boeken schrijft

ze !!! Lezen die twee dan de boekskes niet ? Ik zou het stel willen toeroepen : ze zit momenteel niet in Antananarivo maar treedt nu op in Ninove, voor 50 “afstandelijke” bezoekers met een masker op !!! Maar dat doe ik wijselijk niet. Ik zwijg en wacht. Tot 31 augustus, om    20.15u

Op 31 augustus om    20.15u  zag ik niet    wie onder het tentje lag, dood, uitgeteld, uitgespeeld.

Ik wacht nog om de families mijn deelneming te betuigen.

X