Bepaal mee wie de veggie Nobelprei(s) wint in 2020 en breng je stem uit!

Stemmen kan tot 2 oktober 2020

EVA Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan aan een Oosterzelenaar of Oosterzeelse organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving. In 2017 werd Cathy Goyvaerts van Wonderworld de laureate, in 2018 sleepten de Scouts St. Kristoffel uit Scheldewindeke de felbegeerde prijs in de wacht en in 2019 won Vers en Veggie/Fresh&Veggie uit Balegem de Nobelprei met hun alom gesmaakte plantaardige gerechten, spreads en burgers.   De veggie hamvraag is echter: wie wordt de winnaar in 2020?

Elena Lievens, coördinator van EVA Oosterzele

Uit de longlist koos de jury van EVA Oosterzele dit jaar een aantal verrassende genomineerden. De Keukentafel uit Landskouter kan naar de prei(s) dingen omdat kok-oprichter Anna Wynants maandelijks smakelijke table d’ amis organiseert met groenten in de hoofdrol, eigenhandig geoogst uit de moestuin, bereid en geserveerd in de vorm van een uitgebreid degustatiemenu. De directe verbinding met het veld en pure groentesmaken resulteren in een feest voor de veggie smaakpapillen. Daarnaast werd ook de Patisson genomineerd. In dit gecertificeerd 100 % biologisch verkooppunt voorziet Ivan De Vylder al 20 jaar Balegem en omstreken van een uitgebreid assortiment aan biologische, streekgebonden groenten en fruit. Ivan breidde het aanbod aanzienlijk uit met andere veggie producten zoals broodbeleg en plantaardige vleesvervangers en weet op een sympathieke, laagdrempelige manier het leven van menig Oosterzeelse vegetari ër te vergemakkelijken. Ook de Carrefour uit Scheldewindeke staat op de shortlist en dit al voor de tweede maal! De supermarkt levert opmerkelijke inspanningen om het vegetarische en veganistische aanbod uit te breiden en het gemengde gezinnen op die manier eenvoudiger te maken om veggie inkopen te doen. De Carrefour engageert zich ook voor Donderdag Veggiedag en promoot gezonde, vegetarische voeding door een 20% korting aan te bieden op de vegetarische alternatieven en tips & tricks mee te geven aan de consument. Toegankelijke, betaalbare en lekker gezonde voeding dus voor iedereen!

Net zoals vorig jaar kan het publiek mee bepalen wie op 4 oktober om 10.30u in het Erfgoedhuis te Moortsele de Nobelprei in ontvangst mag nemen. Je kan stemmen tot vrijdagavond 2 oktober om 20.00.u via https://gratispoll.be/poll/gcyfeq/ Ook deze keer kan je na de uitreiking van de Nobelprei genieten van een heerlijk plantaardig etentje (hoofd- en nagerecht) door Cathy Goyvaerts van Wonderworld. Dit kan je ook bestellen als afhaalmenu . Voor het etentje of afhaalmenu dien je wel apart in te schrijven voor 25 september door te mailen naar oosterzele@evavzw.be

Voor EVA Oosterzele betekent de uitreiking van de Nobelprei ook de aftrap van de nationale EVAvzw campagne Chilly voor Willy waarbij wordt opgeroepen om zoveel mogelijk chili sin carne te verkopen ten voordele van varkentje Willy en al zijn soortgenoten. Uitreiking Nobelprei met feestelijke receptie: gratis. Veggie etentje/afhaalmenu: 19 euro voor volwassenen (EVA-leden 1 euro korting pp), 10 euro van 6 tot 12 jaar (EVA-leden 1 euro korting pp), gratis tot 5 jaar. Inschrijven via oosterzele@evavzw.be

X