The Racer internationaal in première op de flanken van de legendarische Muur. Louis Talpe: ‘Dat smaakt naar meer.’


Geraardsbergen. Maandagavond 7 september ging de Vlaams-Ierse coproductie The Racer in première, een film over de Ronde van Frankrijk. De voorstelling vond plaats op de top van de Oudenberg te Geraardsbergen, gelegen op een boogscheut van de legendarische Muur, waar in het verleden verschillende keren de Ronde van Vlaanderen in een definitieve plooi viel. Voor de gelegenheid was er geen rode maar een gele loper uitgerold, een knipoogje naar de gele trui in de Tour. Louis Talpe en Matteo Simoni stalen de show.

The Racer is de eerste film die sinds het uitbreken van de corona publiekelijk in première gaat. Op de flanken van Oudenberg stond een enorm scherm opgesteld waar een honderdtal wagens konden parkeren om naar het spektakelstuk te kijken. De pers was massaal aanwezig en de cast liet zich graag fotograferen. De film is een cocktail van spanning, romantiek en humor.

Dom Chabol
The Racer vertelt het verhaal van een wielerknecht tijdens de Tour de France van 1998. Deze ronde is de geschiedenisboeken ingegaan als de ‘Tour du Dopage’. De openingsritten van de Tour verhuizen naar Ierland. De Belgische wielrenner Dom Chabol, gespeeld door Louis Talpe, is bijna aan het einde van zijn carrière. Hij is één van de beste meesterknechten van de afgelopen 20 jaar in de Tour. Het is een zwaar beroep, vol opofferingen. Dom Chapbol moet steeds weer tempo maken, de kopman uit de wind zetten en ervoor zorgen dat hij regelmatig wint. De meesterknecht moet zich steeds weer wegcijferen. Zelf voor de overwinning gaan is geen optie. In het geheim koestert hij een verlangen om de gele trui slechts één keer voor het einde van zijn carrière te dragen. Of het lukt…

De film toont niet alleen de mooie, maar ook de minder fraaie kanten van het grootste wielerspektakel ter wereld. Doping en spanningen in de ploeg vormen zeker één van de ingredi ënten. Louis Talpe benadrukt dat dit zeker niet het belangrijkste onderdeel is van de film, maar het speelt wel mee.

Louis Talpe… een fervent triatleet
Ondanks het feit dat Louis Talpe een fervent triatleet is, moest hij toch aardig wat trainen om extra spiermassa in de benen te krijgen. Dankzij een doorgedreven dieet verloor hij elf kilo.
Betekent deze film het begin van een internationale carrière? Louis Talpe: ‘Wie weet. Voor mij is het belangrijk dat deze uitdaging nieuwe deuren opent. Ik hoop dat er nog meer nieuwe producties volgen, zowel vanuit Vlaanderen als vanuit het buitenland.’

 The Racer is een Vlaams-Ierse coproductie. Het Vlaamse productiehuis Caviar werd als Vlaamse coproducent aan boord gehesen. De hoofdrollen zijn voor Louis Talpe en Matteo Simoni. De regisseur is Kieron J. Walsh. The Racer zal vanaf woensdag 9 september in de bioscoop te zien zijn.

Wie van de film in een buitengewoon kader wil genieten, kan terecht op het vliegveld van Overboelare. Informatie over de buitengewone drive-in vinden jullie hieronder.

Julien Borremans

X