Groen Oosterzele telt het verkeer!

Week van de mobiliteit

Groen Oosterzele is sinds februari gestart met een telsysteem om de verkeersstroom in de gemeente te meten via het netwerk Telraam.net. De vele meldingen van ouders die hun kinderen niet te voet of met de fiets naar school durven laten gaan heeft   ertoe geleid deze investering te doen.

Op verschillende plaatsen hangt een meettoestel die het aantal voertuigen en hun snelheid dagelijks meet en registreert. Dankzij de nieuwe technologie kan men op een betaalbare manier effici ënt voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens tellen. De volautomatische verkeerstellers worden aan een raam bevestigd dat uitgeeft op de straat. De verzamelde gegevens worden direct doorgestuurd naar telraam.net, waarna iedere burger, maar evengoed het gemeentebestuur de cijfers kan consulteren per datum in duidelijke grafieken op telraam.net. Via de stippen op de kaart kan je elke locatie in Oosterzele aanklikken om de respectievelijke resultaten te zien. Deze zijn vaak verrassend! Telraam wordt   reeds op grote schaal toegepast in grote delen van Vlaanderen (zoals bijvoorbeeld in Mechelen, Gent, Antwerpen, Wetteren, Melle, Merelbeke, Lede, Aalst;) en sinds dit voorjaar ook uitgebreid in Oosterzele! In de week van de mobiliteit van 16 tot 22 september worden in Oosterzele op verschillende locaties de resultaten van de betreffende straat dagelijks duidelijk geafficheerd waardoor de voorbijgangers en de bewoners zicht krijgen op wat er zoal in de straat passeert. Voor Groen Oosterzele is het belangrijk om eerst een idee te hebben van de hoeveelheid verkeer, hoe liggen de verhoudingen fiets-auto, hoeveel procent rijdt er te snel,… Zo kunnen er nadien conclusies getrokken   worden i.v.m. de veiligheid of sluipverkeer waardoor het gemeentebestuur de nodige acties kan ondernemen om gevaarlijke punten aan te pakken en om het   mobiliteitsplan mogelijks bij te sturen. In de nabije toekomst komen er nog een aantal locaties bij, waar de meters door de corona perikelen nog niet konden geïnstalleerd worden. Info: gemeenteraadslid Steven Verstuyft, 0479 / 646 692, abenduntergang@gmail.com.

X