Meldpunt voor huisartsen van coronapati ënten in een kwetsbare situatie


Geraardsbergen/Ninove. Huisartsen die aan hun pati ënt de diagnose moeten geven dat er een Covid-19 besmetting is en quarantaine moeten voorschrijven, zijn er niet altijd gerust in dat hun boodschap goed wordt begrepen en uitvoerbaar is. Daarom hebben de lokale besturen Geraardsbergen en Ninove, de Huisartsenkring en de Eerstelijnszone Dender zuid het initiatief genomen om een ‘Meldpunt kwetsbare situaties’ op   te zetten. Het doel van het meldpunt is om pati ënten waarvan de huisarts vaststelt dat er een ernstig sociaal,   taal- of cognitief probleem is dat het hen moeilijk maakt om de quarantaine na te leven, extra te ondersteunen.

Door toe te stemmen in een aanmelding bij het meldpunt, wordt de pati ënt gecontacteerd door een maatschappelijk werker en extra ondersteunt (bijvoorbeeld een tolk, maaltijdbedeling, boodschappendienst, verpleging,…) als deze hieraan behoefte heeft. Het meldpunt is dus enkel voor huisartsen of artsen van een CLB.

Burgemeester Guido De Padt en zijn collega Tania de Jonge zijn tevreden dat inspanningen worden gedaan om te vermijden dat sommige mensen door de mazen van het sociaal net vallen. “We kunnen ons voorstellen dat de sociale situatie van een besmet persoon niet toelaat dat men bijvoorbeeld quarantaine-voorschriften naleeft.   Sociale bijstand kan daaraan verhelpen en het overbrengen van het virus bemoeilijken.”

X