Horebeekse Petra De Sutter (Groen) wordt vicepremier in federale regering

Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten worden de twee ministers die Groen afvaardigt naar de nieuwe federale regering.  Onze streekgenote Petra De Sutter uit Horebeke  wordt bevoegd voor Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven en wordt ook vicepremier.

Het duo De Sutter/Van der Straeten haalde het op de politieke raad heel erg nipt van het andere ticket dat op tafel lag, namelijk het duo Calvo/Van der Straeten. In tegenstelling tot de andere partijen is het bij Groen niet de voorzitter die het voorrecht heeft om de ministers aan te duiden. Bij Groen speelt de basisdemocratie en is het uiteindelijk de politieke raad — samengesteld uit zo’n vijftig verkozen leden — die de knoop doorhakken.

Gisteren reageerde Petra nog op Twitter met volgende boodschap: Ongelooflijk dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg van mijn partij! Gisteravond gaf ik met 1000 andere leden groen licht voor de nieuwe regering, nu mag ik samen met die regering doen wat nodig is om ons land te herlanceren en werken aan een nieuwe toekomst voor alle Belgen!

Petra De Sutter   geboren op 10 juni 1963 in Oudenaarde   is een   buitengewoon hoogleraar   in de    gynaecologie aan de universiteit Gent  en tevens hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent . Ze is een van de bekendste transgenders in Vlaanderen en bracht deze groep van mensen meer in de openheid. Van 2014 tot 2019 zetelde ze voor GROEN in de senaat en de Raad van Europa en sinds 2019 zetelt ze voor deze partij in het Europees Parlement.

Petra was steeds zeer begaan over het lot van de vluchtelingen in Griekenland. Ze scheef ook al verschillende boeken zoals een boek over haar leven, met de titel  [Over]leven, in samenwerking met Knack-journaliste Elke Lahousse. Het boek verscheen op 22 februari 2016 bij uitgeverij Manteau

Petra woont nog maar enkele jaren in Horebeke en is er gemeenteraadslid in de gemeenteraad voor de Groenfractie die twee zetels heeft in het halfrond. We komen ongetwijfeld later terug op deze benoeming.