Opmerkelijke muurschildering verrijkt Grote Routepad Vlaamse Ardennen

De GR-routes zijn langeafstandsroutes voor wandelaars, die dwars door ons land en door heel Europa lopen. Daarnaast zijn er ook streeklussen, zoals de streek-GR Vlaamse Ardennen. Om die mooie route in de kijker te zetten en om wandelaars wat leuke extra's te bieden, werkt de dienst cultuur samen met vrijwilligers aan het project GvR Vlaamse Ardennen.

Zottegem carnaval 2021 afgelast

Na veelvuldig en uitgebreid overleg heeft het stadsbestuur van Zottegem beslist om carnaval 2021 te annuleren.

“Het is met spijt in het hart dat wij de beslissing nemen om carnaval 2021 te annuleren,” zegt burgemeester De Potter. “Carnaval is traditioneel een bijzonder fijne feestelijke periode. De stoeten zijn jaar na jaar van bijzonder hoogstaand niveau en trekken vele duizenden bezoekers. Begin januari 2021 zal evenwel niet in het teken staan van het Zottegems driekoningencarnaval en dat vinden we allemaal heel erg jammer. Het coronavirus en de stijgende curve gooien ook hier echter roet in het eten. De volksgezondheid moet voorop staan.“ “Met deze beslissing zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Dit is een weloverwogen beslissing, een beslissing van het gezond verstand. Wij hebben hiervoor uitgebreid overlegd met de Carnavalraad, en de respectievelijke feestcomit és van Zottegem, Sint-Goriks-Oudenhove, Erwetegem en Sint-Maria-Oudenhove waar de traditionele carnavalsstoeten doorgaan. De conclusie van eenieder is unaniem: in de huidige omstandigheden kunnen wij geen veilige carnavalstoet of carnaval viering organiseren,” legt burgemeester De Potter de beslissing uit. Martine Van Den Broucke, voorzitter van de Carnavalraad, beaamt: “Wij hebben overleg gepleegd met de carnavalisten en zij vinden het zelf niet aangewezen om begin 2021 uit te rijden in de verschillende carnavalsstoeten in onze stad. Er is het gezondheidsrisico voor hen zelf en de toeschouwers, maar ook de voorbereiding van de carnavalswagens kan niet corona-proof gebeuren.

Wij steunen dan ook volmondig de beslissing van het stadsbestuur om het carnaval 2021 te annuleren.” Lieven Buysse, voorzitter van het Zottegems Feestcomit é, vult aan: “het is uiteraard bijzonder jammer, maar volstrekt logisch: Carnaval Zottegem moet plezier en creativiteit brengen, geen besmettingen. We zullen ons carnaval dus een jaar moeten overslaan. Een light-versie van de Zottegemse stoet organiseren is ook niet aangewezen. We willen geen flauw afkooksel brengen. Carnaval Zottegem staat voor kwaliteit en daarop willen we absoluut niet inboeten. Daar zouden we niemand een plezier mee doen.” Evelien De Both, schepen van feestelijkheden, besluit: “Zottegem carnaval is ook voor onze horeca een topmoment, en dus ook voor hen is dit pijnlijk. Maar carnaval vieren, zittend aan tafel en met beperkt gezelschap is uiteraard niet wat het zou moeten zijn. We kijken al uit naar januari 2022 en hopen dan opnieuw Zottegem als carnavalsstad in de kijker te zetten.

X