Eva Oosterzele reikt Nobelprei 2020 uit

En the winner is: Patisson Balegem

EVA Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan aan een Oosterzelenaar of Oosterzeelse organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving.

Ook dit jaar kon het publiek meestemmen en dit werd opnieuw een levendig online gebeuren: de stemming werd gedeeld, gepromoot, besproken, uitgehangen en resulteerde in een nek-aan-nek-race. De laureaat 2020 werd uiteindelijk De Patisson uit Balegem.

De Patisson

In dit gecertificeerd 100 % biologisch verkooppunt voorziet Ivan De Vylder al 20 jaar Balegem en omstreken van een uitgebreid assortiment aan biologische, streekgebonden groenten en fruit. Hij breidde het aanbod ook aanzienlijk uit met andere veggie producten zoals broodbeleg en plantaardige vleesvervangers. Elena Lievens, coördinator van EVA Oosterzele, legt uit:” Samen met zijn vrouw Annie durfde Ivan De Vylder 20 jaar geleden de stap te zetten naar een zelfstandig ondernemerschap waarbij hij naast een aantal markten, ook een klein winkeltje runde in bio groenten en fruit te Balegem. Het kleine winkeltje werd groter, maar Ivan en Annie bleven vasthouden aan een integer, lokaal verhaal. Hun kwalitatieve producten halen ze bij lokale, kleinschalige initiatieven en de groot-industrie werd bewust uit het verhaal geschrapt. Ze kozen en kiezen zoveel mogelijk voor seizoensgebonden groenten en fruit en houden rekening met voedselkilometers. Dat dit voor sinaasappels en bananen niet mogelijk is, is logisch maar — en ik citeer — ‘alle blauwe bakken zijn Belgisch’. Typerend is ook de bescheidenheid waarmee ze hun verkoop regelen: geen grote show die uiteindelijk doorgerekend wordt aan de klant, maar een rustgevend, eenvoudig, mooi interieur waar groenten en fruit de hoofdrol mogen spelen. Recent hebben ze ook hun aanbod uitgebreid met veggie en vegan producten waardoor het leven van menig Oosterzeels vegetari ër danig vergemakkelijkt werd! Omdat EVA Oosterzele meent dat de Patisson op die manier het veggie verhaal stevig ondersteunt, verdienen Ivan en Annie ons inziens de Nobelprei in 2020.”

De tweede prijs, een gouden wortel, werd uitgereikt aan Anna Wynants van de Keukentafel voor haar voortrekkersrol in gezonde, heerlijke groentefeestdissen via haar Table d’amis te Landskouter.

De Keukentafel

De Keukentafel uit Landskouter.   De prijs werd in ontvangst genomen door de ouders van Kok-oprichter Anna Wynants ze wint  De gouden wortel  omdat ze maandelijks smakelijke table d’ amis organiseert met groenten in de hoofdrol, eigenhandig geoogst uit de moestuin, bereid en geserveerd in de vorm van een uitgebreid degustatiemenu. De directe verbinding met het veld en pure groentesmaken resulteren in een feest voor de veggie smaakpapillen. Super!

De Carrefour

De Carrefour uit Scheldewindeke kreeg de zilveren ajuin. De supermarkt levert opmerkelijke inspanningen om het vegetarische en veganistische aanbod uit te breiden en het gemengde gezinnen op die manier eenvoudiger te maken om veggie inkopen te doen. De Carrefour engageert zich ook voor Donderdag Veggiedag en promoot gezonde, vegetarische voeding door een 20% korting aan te bieden op de vegetarische alternatieven en tips & tricks mee te geven aan de consument. Daarnaast bieden ze ook een veggie TooGoodToGo optie aan. Toegankelijke, betaalbare en lekker gezonde voeding dus voor iedereen! Way to go!

Chili voor Willy

Naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober, lanceert EVA vzw ook de nationale campagne Chili voor Willy. Willy is een varken van 3 maanden oud. Zoals de meeste varkens is hij heel slim, houdt hij van knuffelen, in de aarde wroeten en spelletjes spelen. Willy leeft in een opvangcentrum, maar de meeste varkens in Vlaanderen hebben minder geluk: zij groeien op in grote bedrijven met weinig bewegingsruimte, zien bijna nooit daglicht en worden na 6 maanden op de vrachtwagen richting slachthuis gezet. EVA vzw riep dan ook op op 4 oktober chili sin carne te koken of te gaan eten. Met het ingezamelde geld wil EVA vzw minstens 10 grootkeukens verder begeleiden om hun maaltijden te verplantaardigen.