Klacht tegen stadsbestuur wegens schending van de openbaarheid van de gemeenteraad

Luc Swartebroeckx: ‘Men kan hier gerust spreken van listige, verwarrende en misleidende communicatie.’


Geraardsbergen. Weerbaar Geraardsbergen legt tegen het stadsbestuur een klacht neer wegens schending van de openbaarheid van de gemeenteraadszitting. Luc Swartebroeckx: ‘Op het allerlaatste moment beslist de burgemeester om toch maar een digitale gemeenteraadszitting te organiseren, terwijl volgens de Vlaamse overheid de fysieke vergadering de absolute regel is.’ Weerbaar Geraardsbergen heeft bij de bevoegde instanties een klacht neergelegd. Weerbaar Geraardsbergen is niet aan haar proefstuk toe. In het verleden legde Luc Swartebroeckx met succes een aantal klachten neer tegen het stadsbestuur.

Deze week raakten de gemoederen reeds verhit toen Burgemeester De Padt (Open Vld) op het laatste nippertje besliste om de gemeenteraadszitting digitaal te laten verlopen. Dat was zeer tegen de zin van Emma Van der Maelen (sp.a), die de burgemeester ‘een totaal gebrek aan respect voor de gemeenteraad’ verweet. Burgemeester De Padt verwees voor zijn beslissing naar het gevaar van mogelijke besmetting. ‘De veiligheid moet worden gegarandeerd.’

Listige, verwarrende en misleidende communicatie
Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen legt zich niet neer bij de uitleg van de burgemeester: ‘De burgemeester dient in zijn besluit de beslissing te motiveren om een digitale vergadering te organiseren, wat hij helemaal niet deed. Zijn beslissing valt ook niet te motiveren. De zaal van de Spiraal heeft een oppervlakte van 650 m ². Met inachtneming van een ruime veiligheidsperimeter van 4 m ² per persoon, kunnen er nog steeds ruim 160 mensen in alle veiligheid en gans coronaproof samenkomen.’

Bovendien was de communicatie voor de aankondiging van de gemeenteraadszitting heel verwarrend: ‘De gemeenteraadsleden werden opgeroepen voor een fysieke vergadering in de Spiraal, terwijl de bevolking – zowel op de website als op de Facebookpagina van de stad – in de waan werd gelaten dat het om een digitale vergadering ging. De oorspronkelijke locatie van de vergadering werd ook al niet op de agenda vermeld, wat volkomen strijdig is met de vigerende regelgeving. Men kan hier gerust spreken van listige, verwarrende en misleidende communicatie.’

Luc Swartebroeckx: ‘Gelet op de grove schending van de openbaarheid van de vergadering heeft Weerbaar Geraardsbergen vandaag dan ook klacht ingediend bij de bevoegde instanties.’

Julien Borremans