Code rood voor Geraardsbergen: elke besmette persoon besmet gemiddeld 3 anderen met corona

Het Lokaal Bestuur van Geraardsbergen en het A.S.Z. roepen dan ook op om de maatregelen goed op te volgen.


Geraardsbergen. Corona slaat genadeloos om zich heen, ook in Geraardsbergen. Op 1 dag tijd (gisteren, zaterdag 24 oktober 2020) werden 26 positieve tests afgenomen. Het reproductiegetal binnen onze stad komt daarmee op 3 te liggen. Dit betekent dat elke besmette persoon op zijn of haar beurt 3 anderen besmet. Het Lokaal Bestuur van Geraardsbergen en het A.S.Z. roepen dan ook op om de maatregelen goed op te volgen: beperk je contacten, hou afstand, bedek mond en neus op drukke plaatsen, was en ontsmet je handen en stel niet-essenti ële activiteiten uit. Samen kunnen we het tij keren.

Gisteren berichtte het Lokaal Bestuur al dat 142 mensen positief hadden getest de voorbije week (16-22 oktober). Nu lijkt het virus nog een versnelling hoger te schakelen. Op slechts 1 dag tijd (24 oktober 2020) komen er 26 besmettingen bij. Een dag eerder waren dat er 34. In totaal telt Geraardsbergen 425 positieve tests. Het reproductiegetal binnen onze stad komt daarmee op 3 te liggen. Concreet betekent dat dat elke besmette persoon 3 anderen kan besmetten.

Ook in de ons omringende steden en gemeenten versnelt de impact van corona. Zo is het reproductiegetal in Ronse eveneens 3; in Lierde 2,3; in Brakel 2,2; in Ninove 2,1, in Zottegem 2 en in Herzele 1,8.

Het is belangrijk dat we met z’n allen de maatregelen goed naleven. Voor onszelf maar vooral voor de anderen, en dan in het bijzonder de kwetsbaren onder ons. Wekelijks zitten alle Oost-Vlaamse burgemeesters samen met de gouverneur om de situatie te analyseren en te kijken of en waar er eventueel bijkomende maatregelen nodig zijn. Ook maandag is er opnieuw een bijeenkomst.

Burgemeester Guido De Padt: “Het coronavirus treft onze bevolking opnieuw heel hard. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar familie-of vriendenkring die besmet is. Meer dan ooit hebben we nood aan sociaal contact. We snappen dan ook dat wat we vragen heel moeilijk is maar samen kunnen we het tij keren. Hou dus anderhalve meter afstand, bedek je mond en neus op drukke plaatsen, was en ontsmet je handen zorgvuldig. En vooral: zoek het risico niet op en stel niet-essenti ële activiteiten en verplaatsingen uit. Samen staan we sterk.”

In Geraardsbergen ligt het reproductiegetal op 3. Dat betekent dat 1 coronapati ënt 3 andere mensen besmet met het coronavirus. Samen maakt dat 4 pati ënten. De 3 nieuwe pati ënten infecteren op hun beurt ook weer elk 3 mensen, waardoor er 9 pati ënten bijkomen en al 13 mensen corona hebben. Zo gaat het door… In slechts 5 stappen kan het totaal aantal pati ënten stijgen van 1  naar 729.

X