Merelbeke keurt vuurwerkverbod goed

De gemeenteraad van Merelbeke heeft op 27 oktober 2020 een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk goedgekeurd.

Het decreet van 26 april 2019 stelde een verbod in op het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen, maar liet de gemeenten de mogelijkheid het gebruik van vuurwerk toe te staan, onder bepaalde voorwaarden. Het Lokaal bestuur besliste nu de algemene politieverordening aan te passen en het gebruik van vuurwerk in Merelbeke te verbieden.

Burgemeester Filip Thienpont: “Gelet op de eindejaarsperiode die voor de deur staat, willen wij met dit verbod duidelijkheid bieden aan onze bevolking: vuurwerk afsteken op oudejaarsnacht en in de periode van de eindejaarsfeesten is nu dus niet meer mogelijk.”

Met deze maatregel wil het bestuur ook rekening houden met de evolutie in het maatschappelijk denken over vuurwerk.

Burgemeester Filip Thienpont: “Vuurwerk kan leuk of mooi zijn, maar blijft gevaarlijk en heeft soms verregaande gevolgen. Elk jaar gebeuren er ongevallen:   mensen lopen brandwonden op, gebouwen raken beschadigd of branden af. Het verbod komt ook het dierenwelzijn ten goede.”

Het bestuur zal de bevolking zoveel mogelijk sensibiliseren en de verkopers van vuurwerk informeren.

X