N-VA gemeenteraadslid Jan Haegeman wil voortaan vast vergaderritme voor Brakelse gemeenteraad

 

De in allerlaatste instantie afgelaste gemeenteraad van september blijft voor beroering zorgen. De blauwe meerderheid stuurde toen voltallig z’n kat naar de vergadering omdat de gemeenteraadsvoorzitter andere besognes had. Een beschamende vertoning die zich niet meer mag voordoen, zo oordeelde N-VA-gemeenteraadslid Jan Haegeman. Maandag was er terug een digitale gemeenteraad en deze werd voorgezeten door Marcel Saeytijdt. Premier Alexander De Croo   en voorzitter van de Brakelse gemeenteraad was afwezig.    

 

Jan Haegeman (N-VA): “Iedereen kan al eens afwezig zijn, dat kan gebeuren. Maar het is toch wel bijzonder triest dat de hele VLD-fractie niet dúrft vergaderen zonder het waakzaam oog van ‘Michelbeke’. De blauwe fractie telt maar liefst 15 verkozenen. Maar het lijkt erop dat er nog steeds maar één iemand alles te zeggen heeft.”

 

Volgens de N-VA kan het alvast niet langer door de beugel dat de hele gemeenteraad zich telkens weer aanpast naar de agenda van één man.

 

Jan Haegeman: “De voorbije 20 jaar diende iedereen zijn of haar agenda aan te passen aan de heren van Michelbeke. Dat is echt absurd. Ik begrijp dat toppolitici een drukke job hebben, maar ook mensen met kinderen of die pakweg in ploegen werken, moeten zich kunnen regelen. Ik ben overigens zelf nog medewerker geweest van een minister die daarnaast gemeenteraadsvoorzitter was. Op geen enkel moment werd die gemeenteraad aangepast aan de agenda van de minister, het was de minister die zich aanpaste aan de gemeenteraad.”

 

Haegeman is de manier van werken beu en stelde de meerderheid een ultimatum.

 

Jan Haegeman: “Ik vraag van de meerderheid dat wij voortaan werken met een vast vergadermoment, bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand. Zo doet men dat ook in ‘normale’ gemeentes. En als dat niet lukt, dan is er een alternatief. De oppositie telt net genoeg mensen om z élf de gemeenteraad samen te roepen. Misschien moeten we met de oppositiepartijen dus maar zelf zo’n vaste vergaderkalender opstellen. Ik geef de meerderheid nog een tweetal maanden tijd om één en ander voor te bereiden, maar als men er tegen 1 januari niet uitgeraakt, zal ik effectief aan mijn collega’s van de oppositie voorstellen om z élf werk te maken van dat vaste vergaderritme.”

 

De gemeenteraad kan samenkomen wanneer één derde van de leden daarom verzoekt. De Brakelse oppositiepartijen maakten ook vorig jaar reeds gebruik van deze mogelijkheid om de gemeenteraad te verplichten te debatteren over de Brakelse mobiliteitsproblematiek.

Foto Jan Haegeman (N-VA)

 

 

 

X