©Stad Ninove - Boek Stouter dan Despauter?

Stouter dan Despauter? Bestel nu aan voorintekenprijs de biografie van Joannes Despauterius!

Een van de ‘oudste’ bekende Ninovieters is Joannes Despauterius. De man behoorde tot het selecte gezelschap van internationaal befaamde humanisten. In 2021 herdenkt Ninove de 500ste sterfdag van zijn beroemdste renaissancezoon met het project De ‘stautste’ Ninovieter, te beginnen met de publicatie door Jaak Peersman van Stouter dan Despauter? Een biografie van Joannes Despauterius, de Ninovieter.

Joannes Despauterius werd geboren in Ninove als Johannes Despaultre, waarschijnlijk in 1480. Hij zou in 1520 in Komen overleden zijn. Die 500ste verjaardag van zijn overlijden was voor classicus en historicus Jaak Peersman een mooie aanleiding om in de archieven te gaan neuzen. Hij las de verzamelde werken van Despauterius om een beter zicht te krijgen op leven, werk en persoonlijkheid van de beroemdste Ninovieter. Deze ‘close reading’ leverde verrassend veel nieuwe elementen op. Over het Ninoofse huisgezin waarin Despauterius werd geboren en zijn schooltijd in Gent. Over zijn scherpe tong, en daardoor zijn moeilijke relatie met tijdgenoten als Desiderius Erasmus. Over zijn traktaten over de grammatica van het Latijn, die lange tijd golden als d é standaard op dat gebied. Over zijn lespraktijk en pedago ­gie, zijn politiek en religieus gedachtegoed, zijn wisselende vrienden en vijanden. Maar ook over zijn sterf ­jaar – zeker niet 1520, maar wellicht 1521. Jaak Peersman bracht de resultaten van zijn onderzoek samen in een boek Stouter dan Despauter? Een biografie van Joannes Despauterius ‘de Ninovieter’

“Despauterius bleef zich bij elke gelegenheid trots ‘de Ninovieter’ noemen, geboren in de stad die Sanderus ‘de oudste, de stoutste en de wijste der steden’ noemde”, verduidelijkt de auteur de keuze van de titel. “Stout was Despauterius zeker en vast. Hij was polemisch in zijn traktaten. In gedrukte brieven en pamfletten – de sociale media van zijn tijd — toonde hij zich zelfbewust en vrijmoedig tot ondiplomatisch brutaal. Ondanks zijn grenzeloze inzet voor de hu ­manistische idealen, zijn methodische wetenschapsbeoefening en zijn ongetwijfeld goede be ­doe ­lingen, hield hij op het einde van zijn leven nauwelijks vrienden over.”

Praktische informatie

Stouter dan Despauter (160 blz, formaat 210×300)? Een biografie van Joannes Despauterius ‘de Ninovieter’: bestel nu aan voorintekentarief!

Prijs

  • 25 euro
  • 50 euro (luxe-editie, genaaid met gekartonneerde kaft)
  • Verkoopprijs vanaf 2/12: 30 euro / 60 euro (luxe-editie)

Hoe bestellen?

  • Stuur een mail naar cultuur@ninove.be met vermelding van je naam, je adres en je bestelling (aantal exemplaren, eventueel aantal luxe-exemplaren)
  • Stort het bedrag van je bestelling op rekeningnummer BE29 0017 1393 8264 van Cultuurforum Ninove met vermelding ‘Despauterius + je naam’
  • Uiterste datum van voorintekening: 1 december 2020