Chocolade uit Zottegemse Pralifino-winkel valt ook bij Gault&Millau in de smaak

Iedere lekkerbek zal het wel al geproefd hebben maar nu is er ook de offici ële erkenning: de pralines en chocolade van Pralifino verdienen hun plaats tussen de fijnste chocolades van ons land. Zaakvoerder Astrid Campens keek eerst verwonderd op toen ze onlangs vernam dat ze in haar Pralifino-winkel aan de Stationsstraat 24 in Zottegem anoniem bezoek van het team van Gault&Millau over de vloer had gekregen, maar die verbazing ging al vlug over in blijdschap en tevredenheid toen haar ook nog werd verteld dat Pralifino geselecteerd was voor een exclusieve vermelding in de nieuwe editie 2021 van de prestigieuze culinaire gids ‘The finest chocolatiers in Belgium and Luxembourg’.

Al sinds de jaren ’70 brengt het Franse bedrijf Gault&Millau jaarlijks een restaurantgids uit maar daarnaast maakt Gault&Millau voor de vijfde keer op rij in een nieuwere gids nu ook ieder jaar een selectie van de beste chocolatiers in Belgi ë en Luxemburg bekend. Nergens ter wereld immers zijn er op zo’n kleine oppervlakte als in ons land zoveel chocolatiers en steeds meer gaan deze op zoek naar de beste cacaobonen die ze dan zelf branden, malen en verwerken met andere smaakvolle ingredi ënten. Van ‘bean-to-bar’ heet dat in vaktermen: van de boon tot het eindproduct. Dit bestendigt en verstevigt de sterke chocoladetraditie die Belgi ë heeft, nog meer.

In tegenstelling met de symbolische koksmutsen bij de beoordelingen in de restaurantgids, geeft Gault&Millau in deze chocolatiergids geen quoteringen. Wel werd te werk gegaan zoals voor de restaurantgids: volledig onafhankelijk, zonder commerci ële of andere overwegingen. De uitverkiezing gebeurde via verschillende anonieme, objectieve degustaties en op basis van design, kwaliteit en smaakeigenschappen van elke chocoladen creatie die geproefd werd. Dit leidde tot een aantal ontdekkingen en een selectie van 90 chocolatiers in Belgi ë (+ 9 in het Groothertogdom) die in de gids gewoon alfabetisch per stad voorgesteld worden.

De meesten onder hen vervaardigen met bijzonder veel vakmanschap op kleine schaal en ambachtelijk. Zoals Pralifino dat vanuit een centraal atelier annex winkel in Beernem een uitgebreid gamma pralines produceert voor nog vijf andere winkels: vier in West-Vlaanderen (Veurne, Varsenare, Nieuwpoort, Brugge) en in Zottegem de enige buiten de kustprovincie. De pralines van Pralifino zijn merkelijk kleine dan een doorsnee-praline en wegen slechts tussen 8 en 10 gram. Wie bij Pralifino een kilo pralines koopt, krijgt dus een doos opgevuld met ca. 110 stuks! Klein maar fijn, én ideaal om eens de grote vari ëteit aan smaken en vullingen van de (momenteel) 36 verschillende soorten pralines uit te proberen. Daartoe is overigens ook een gratis handleidinkje voorzien dat u met woord en beeld wegwijs maakt in wat u degusteert: zowel klassieke smaken als bijzondere creaties met intense en evenwichtige smaken (o.a. met kruiden uit de eigen kruidentuin).

Naast pure chocoladepralines, pralines met melkchocolade en witte pralines omvat het Pralifino-aanbod ook nog suikervrije pralines, chocolate goodies, 9 soorten heerlijke melocakes, seizoenschocolades zoals herfstfricass ée of wintertruffels, speciale Sinterklaaschocolade en nog andere lekkere chocoladeproducten. Volg voor de laatste nieuwigheden de facebookpagina Pralifino Zottegem. Zoals tijdens de eerste lockdown mag de Pralifino-winkel aan de Stationsstraat ook ditmaal open blijven (normale openingsuren). Shoppen en bestellingen plaatsen (eventueel met levering waar u dat wenst) kan ook online via www.pralifino-zottegem.be of telefonisch via 0474 955 977 en 09 360 45 43.